Hrvatska želi akcijski plan za suradnju s Njemačkom, evo na kojim područjima

Hrvatska želi s Njemačkom dogovoriti akcijski plan za jačanje suradnje, osobito za privlačenje njemačkih investicija, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković

Uoči posjeta Berlinu idućega tjedna, Plenković je najavio da će s kancelarkom Angelom Merkel pokušati osmisliti akcijski plan suradnje na desetak područja, od politike i gospodarstva do obrane i kulture.

“Ono što želimo je veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku, premda su ekonomski odnosi s dvije najjužnije pokrajine Bavarskom i Baden-Wuerttembergom izrazito razvijeni”, rekao je Planković novinarima na marginama konferencije hrvatskih diplomata.

“Naše partnerstvo u EU-u i NATO-u je vrlo kvalitetno. Uvijek govorimo da je Njemačka, osobito kancelarka Angela Merkel, sidro stabilnosti europskog projekta i ekonomski motor EU-a”, dodao je. “Hrvatska već godinama ostvaruje to partnerstvo i dalje će ga graditi”.

Plenković je zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i šeficom diplomacije Marijom Pejčinović-Burić otvorio dvodnevnu konferenciju veleposlanika i generalnih konzula koji su od sukreatora vanjske politike dobili smjernice za svoj rad.

“Važno je da diplomati iz prve ruke….čuju najizravnije o svemu onome o čemu oni zapravo moraju znati i na koji način trebaju predstavljati Hrvatsku”, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović-Burić.

Kao najveći globalni izazov navela je krizu multilateralizma, koja se odražava na rad Hrvatske u međunarodnim organizacijama i bilateralne odnose s nekim državama.

Članica EU-a i NATO-a, Hrvatska je ove godine i članica na pola mandata Vijeća za ljudska prava UN-a te predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom i Odborom ministara Vijeća Europe.

Iduće godine bit će domaćin summita Kine i 16 država srednje Europe, a u prvoj polovici 2020. predsjedat će EU-om.

Konferencija u hotelu Sheraton drugo je godišnje okupljanje hrvatskih diplomata zaredom i cilj je da ti susreti postanu tradicionalni, po uzoru na druge zemlje.

Geopolitički i sigurnosni okvir te priprema za predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. bile su teme prvog dana skupa koji se nastavlja u petak razgovorima iz područja gospodarske i javne diplomacije te funkcioniranja službe vanjskih poslova. Hina, Foto: Hina