Pogledajte tihi prosvjed u Zaprešiću protiv ministra zdravstva

Održan je tihi prosvjed u Zaprešiću u kojem prosvjednici traže ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića. Kao razloge ostavke prosvjednici navode nezadovoljstvo pravima vezanim uz zdravstveno osiguranje, te smatraju da ministar Kujundžić snosi odgovornost zbog događaja u Zaprešiću gdje je prije nekoliko dana umro 22-godišnji Matteo Ružić nakon što mu je pozlilo na ulici. video HINA/ Tomislav PAVLEK

Tko je kriv za smrt mladića u Zaprešiću pitaju se mnogi ovih dana komentirajući tužnu vijest iz novina na kavi, na društvenim mrežama, u svojim mislima…pitali su se i mnogi Zaprešićanci jučer okupljeni na tihom prosvjedu. Nastavile su se i paliti svijeće za preminulog M.R. ispred gradske uprave, Ministarstvo je pokrenulo inspekciju u Zaprešiću, ali sve to neće vratiti izgubljeni život. Tko je kriv pita se i čitateljica iz Jastrebarskog, prosvjetna radnica, Marija Galović koja razloge krivnje prolaze i u pasivnosti brojnih građana te je poslala svoju reakciju. Objavu donosimo u cijelosti:

Izreka: “Bježi sine iz Hrvatske; bolje da te želim nego žalim” dobila je tragedijom u Zaprešiću vrlo stvarno značenje.

Je li vas strah činjenice da ljudi u 21.st. umiru na cesti 10 minuta od metropole jer nema liječnika? Mene je. Jako!

Tko je kriv?

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije osnovan je 2012. godine s ciljem kako bi njegovom promocijom netko zaslužio političke bodove.
Do tada su noćna dežurstva radnim danom, te dnevna i noćna dežurstva vikendom, praznikom i blagdanom odrađivali medicinski timovi (liječnik, medicinska sestra i vozač hitne pomoći) svakog pojedinog Doma zdravlja.
Na raspolaganju građanima su uvijek bila (barem u Jaski) dva tima (aktivni+ pripravnost).
Uvođenjem spominjane Hitne pomoći za cijelu županiju ovaj broj timova je prepolovljen. Medicinsko osoblje koje je do tada dežuralo i imalo iskustva na terenu jasno je izražavalo svoj stav da takva organizacija neće biti dovoljna.
Koliko treba timu da intervenira u primjerice Žumberku ili Pisarovini, dođe na lokaciju, odveze pacijenta do bolnice i vrati se natrag? Dobrih 90 minuta najmanje.
Tih 90 minuta u ordinaciji Hitne nema nikoga.
Za 90 minuta može se dogoditi puno tragedija. Koliko puta ste unatrag nekoliko godina došli pred zatvorena vrata Hitne u vašem Domu zdravlja?

Tko je kriv?

U hijerarhiji: ministar- ravnatelj Zavoda za hitnu pomoć -liječnički tim svatko ima po pitanju tragedije iz Zaprešića opravdani alibi.
Ministru i ravnatelju nitko nije uputio prijedlog za povećanjem broja liječničkih timova (malo u ovo sumnjam, jer je prema jedinicama lokalne samouprave – gradovima ipak upućen zahtjev da oni financiraju dodatni tim, dakle potreba je uočena), liječnik je u ovom slučaju opravdano izostao, jer je bio na drugoj intervenciji.

Tko je kriv?

U gore navedenoj hijerarhiji postoji još puno subjekata koji svi zajedno tvore sustav. I eto zadovoljavajućeg odgovora: sustav je kriv.
Krivca smo našli, a nitko neće morati odgovarati. Izvanredno rješenje, zar ne?

Ali ima jedna mala nedoumica: tko je sustav?
Sustav smo svi mi; ti i ja. Osjećate li se i vi malo krivima za ovu situaciju? Ne?

E pa, da čujemo!
Što ste napravili posljednji put kad su vrata Hitne pred vama bila zaključana? Jeste li uputili barem telefonski poziv ili mail ravnatelju, gradonačelniku, nekome…, ili ste šutjeli?

Što ste napravili kada vas je liječnik uputio do ljekarne da si sami kupite cjepivo protiv tetanusa, zavoje i gazu ako želite da vam sanira ozljedu? Šutke ste otišli do ljekarne u sebi gunđajući od nezadovoljstva ili ste to nezadovoljstvo jasno artikulirali prema nadređenima?

Poznavajući mentalitet poslušnika odgojenih u bivšem režimu koji svoj stav: “Šuti! Samo šuti!” kao glavni roditeljski savjet prenose narednim generacijama, odgovor na gore postavljana pitanja (kojih ima u nedogled) mi je jasan.

Šutnja je tim više gora ako je koristiš kao profesionalac.
Je li ijedan liječnički tim Hitne vodio evidenciju koliko puta nisu mogli pružiti pacijentu adekvatnu pomoć, jer su bili na drugoj intervenciji i spominjane zabilješke na mjesečnoj bazi s prigovorom uputio ravnatelju ili ministru?

Je li itko od redovnih liječnika Doma zdravlja vodio evidenciju koliko puta su za radnog vremena izlazili iz svojih ordinacija ne bi li preuzeli pacijenta umjesto Hitne koja je već na drugoj intervenciji i spominjane zabilješke barem na mjesečnoj bazi upućivao nadležnima s prigovorom o potrebi uvođenja pojačanja u redove Hitne?
Iskreno sumnjam, jer treba misliti na sebe i čuvati radno mjesto.

Tko je kriv?

Sustav naravno! A protiv sustava se teško boriti!
Treba naravno za početak otvoriti usta i suvislo progovoriti, a nije to uvijek lako. Pogotovo kad postoji mogućnost da će možda to učiniti netko drugi.

Dakle, šutite vi nezadovoljni samo i dalje. Krivite sustav i čekajte dok će vaše dijete, roditelji, suprug/a, susjed… izdisati nasred ceste jer nema liječnika.
Samo šutite, nemojte se boriti za sebe, jer nemoguće se je boriti protiv sustava.
Šutite i čekajte dok ministar, Vlada, politika, država nešto poduzmu. Nemojte niti slučajno vi nešto pokušavati promijeniti.

Ali šutite i onda kada vam se desi tragedija! Nemojte tada postavljati pitanje: “Tko je kriv?”.
Jer kriva je tvoja i moja, urođena ili odgojem stečena pasivnost.
Pasivnost sada i u ovom trenutku u kojem se može nešto poduzeti da si sutra uzalud ne ponavljam utješno pitanje: “Tko je kriv?”. izvor zgprsten.hr, foto: FB, Zaprešić bez cenzure