Etnografska izložba “Zaviri ispod” u Vrbovcu

Povodom pučke priredbe Kaj su jeli naši stari, u Galeriji POU u Vrbovcu 24. 8 2018. otvara se etnografska izložba Zaviri ispod, donje rublje i higijena, autorice Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i voditeljice etnografskog odjela MMK

Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u moslavačko, posavsko, slavonsko, banovinsko, bilogorskom kraju bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Doduše, uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično.

Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu. Donje rublje u današnjem smislu javlja se s europskim utjecajima, koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani platneni grudnjaci, svileni i platneni kombinei i zimske gače pumperice dolaze u modu tek u drugoj polovici 20. st. Podsuknje s brojnim naborima te ljetne gače s čipkama na nogavicama donijele su europljanke (Čehinje, Slovakinje, Mađarice…). One su osim gača, nosile po nekoliko podsuknji od sasvim uz tijelo uskih i kratkih, do bogato ukrašenih i ubranih u pojasu koje su morale biti jako uštirkane, te dužih gača sa čipkom koje i danas možemo vidjeti na brojnim folklornim priredbama. Ostale Hrvatice su također nosile više vrsta podsuknji, podsukljeniki, kurti, kurtica, unteroka, granjerača raznih dužina i ukrasa, jer su prigodom rada kada su se gornje rubače zadizale ili potpregnule morale vidjeti podsuknje, bar djelomično, ukrašene čipkom. Tradicijsko žensko donje rublje i to grudnjaci, korzeti, gače, gotovo se i nije nosilo, samo u određenim prilikama ili neprilikama, kada je žena imala menstruaciju ili kako se to tada zvalo „svoje stvari“, te stavljala „Te“ provlaku od lanenih krpa, vezujući ih o pojasu koji se vezivao na mašnu ili je mogao biti spojen samo na gumb. Muškarci su i po nekoliko gača nosili zimi, ispod gornjih nešto debljih suknenih, lanenih ili plišanih hlača.

Zaviri ispod /donje rublje i higijena/
Organizator: Muzej Moslavine Kutina i POU Vrbovec
Mjesto: Galerija POU Vrbovec
Vrijeme: 24. 8. 2018. od 10,00 sati
Ostaje otvorena: do 10. 9. 2018.
Tema: Izložba Zaviri ispod, donje rublje i higijena
Autorice: Slavice Moslavac