Microsoft zaustavio ruske hakerske napade na američke konzervativne organizacije

Ekipa ruskih hakera za koje se sumnja da su se pokušali uplesti u američke predsjedničke izbore 2016., napadaju internetske stranice konzervativnih organizacija kako bi im ukrali podatke, objavio je u ponedjeljak Microsoft

Po nalogu suda, Microsoft je prošlog tjedna preuzeo kontrolu nad šest lažnih internetskih stranica upletenih u tu kampanju, naveo je u blogu predsjednik Microsofta Brad Smith.

Hakeri su povezani s ruskom vojnom obavještajnom službom GRU, rekao je.

Stranice koje su dizajnirali trebale su oponašati stranice Međunarodnog republikanskog instituta i Instituta Hudson. Korisnici bi bili preusmjereni na lažne adrese na kojima se od njih tražilo da unesu korisnička imena i lozinke.

Reagirajući na te informacije, Kremlj je rekao da ne zna o kojim je hakerima riječ i kako su oni utjecali na izbore.

“O čemu je riječ ? Ne razumijemo koji dokazi i na temelju čega su doneseni ti zaključci?”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

“Ne razumijemo što ovdje rade ruske vojne informacije. Na čemu se temelje tako teške optužbe ? Ne bi smjele biti izrečene bez temelja”, dodao je.

Prema Microsoftu, jedna od stranica imitira stranicu Međunarodnog republikanskog instituta u čijem su odboru republikanski senatori poput Johna McCaina, koji kritizira ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Druga je nalik stranici Instituta Hudson koji organizira rasprave o temama poput informatičke sigurnosti. Postoji i stranica koja imitira stranicu američkog Senata.

“Strahujemo da te stranice predstavljaju prijetnju za sigurnost sve većeg broja skupina povezanih s američkim političkim strankama prije izbora sredinom mandata 2018. godine”, napisao je šef Microsofta. Hina, photo Richard Lee