Kujundžić dobio odgovor na prijetnje oduzimanja licenci

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u razgovoru za Večernji list da će pred Liječničkom komorom pokrenuti disciplinski postupak da se trajno oduzmu liječničke licencije Boži Petrovu i Ines Strenji Linić iz Mosta kao i  Željku Jovanoviću (SDP)

Sutrašnji Večernjak donosi zabrinjavajuću prijetnju ministra

Kujundžić svoje ponašanje i djelovanje još od predizborne kampanje nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva, već je, naprotiv, kontinuirano vrijeđao kolege liječnike i svojim neutemeljenim paušalnim ocjenama i izjavama omalovažavao njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente. Podsjećam da je izjavio i da su liječnici u Hrvatskoj “ nesposobne neznalice koje ne zaslužuju plaću” i za tu izjavu je odgovarao pred Vijećem časti HLK. Posljednjim izjavama, poput recidiviste, nanio je nemjerljivu štetu ne samo dr. Strenji Linić i dr. Petrovu, nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu, te ugrozio povjerenje pacijenata prema navedenim, ali i svim liječnicima u Hrvatskoj. Predmetnom izjavom prof. prim. dr. sc. Milan Kujundžić povrijedio je Kodeks medicinske etike i deontologije te nije časno postupio prema svojim kolegama. I sada ON prijeti doživotnim oduzimanjem licenci nama koji smo ukazali na njegovu nesposobnost i bahatost. Očekujem glasnu reakciju svih liječnika jer ministar Kujundžić se očito potpuno izgubio i jasno je da on više ne može biti ministar zdravstva! Uz ove najnovije izjave i najave vrlo je upitno kako Kujundžić razmišlja i donosi odluke. S njim i takvim logičkim sklopom u donošenju odluka u resoru zdravstva nema šanse za reformu koja će značiti dobrobit za pacijente i sve zdravstvene radnike!

Petrov i Strenja Linić: Netko je ovdje promašio temu

Predsjednik Mosta Božo Petrov i saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, vezano za izjavu ministra zdravstva, rekli su: “Čini se da je ovdje netko nešto krivo shvatio i sasvim promašio temu. Tema rasprave je odgovornost ministra zdravstva za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministra nitko nije prisiljavao da se ostavi svoje struke i uđe u politiku. Upravo suprotno, dojam je da je kod ministra unutarnja želja za političkom pozornicom bila vrlo jaka. Dakle, jedini problem o kojem ovdje treba razgovarati politička je odgovornost ministra za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministar je odgovoran za ono što radi, ali još više i za ono što ne radi, a trebao je napraviti u sustavu koji vodi. A to što nije napravljeno ili je napravljeno nakaradno pobrojali smo u preko 50 točaka koje je morao kao ministar još jučer napraviti, a nije. Tih 50 točaka su tema rasprave, a sve ostalo je skretanje pozornosti javnosti s bitnog. O tim stvarnim i objektivnim razlozima razgovarat ćemo na sutrašnjoj konferenciji za novinare”. poručili su.

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista najavio je za srijedu konferenciju za medije “Mostovih 50 razloga za smjenu ministra Kujundžića
”, u saborskoj dvorani Ivana Kukuljevića u 11 sati.

 Na konferenciji će govoriti Strenja-Linić, Božo Petrov, te Ivan Bekavac, voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo.

Živi zid: Kujundžić treba otići

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je da će njegova stranka biti dio inicijative za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića. Ocijenio je da je Kujundžić jedan od najgorih ministara u vladi Andreja Plenkovića. Živi zid je svakako za opoziv Kujundžića, on nikada nije ni trebao postati ministar, rekao je Sinčić. Dodao je kako je preminuli Matteo Ružić bio žrtva sustava, jer Hitna pomoć nije imala ni opreme ni kadra. Stoga je pozvao Kujundžića da održi riječ i ponudi ostavku jer  “ljudi umiru zbog sustava”. Nabrojio je i niz drugih problema u zdravstvu – poput stope smrtnosti od raka po kojoj smo u samom europskom vrhu, zatim predugih lista čekanja na kojima se čeka i po dvije godine za pojedine dijagnostičke preglede, nedostatka osnovnih higijenskih potrepština u zdravstvenim ustanovama te nedostatnih obroka za pacijente.

Podsjetimo, Ines Strenja Linić (Most) od premijera Andreja Plenkovića tražila je smjenu Kujundžića, dok je Božo Petrov predstavio i dokument od 50 razloga za njegov i opoziv. SDP-ov Željko Jovanović je pak ministra prijavio zbog vrijeđanja dvoje liječnika iz Mosta, nakon što je Kujundžić za njih dvoje na konferenciji za novinare kazao kako “vrijede u medicine koliko i on u poljoprivredi”. HRT, photo Daniel Monteiro