Program obilježavanja 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Crkva u Istri i hrvatskom narodu na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza, obilježava obljetnicu mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika koji je na taj dan, nakon krizme u Lanišću 24. kolovoza 1947., ubijen nožem u župnoj kući

Svetvinčenat, Valbandon, Lanišće, (IKA) – Crkva u Istri i hrvatskom narodu na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza, obilježava obljetnicu mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika koji je na taj dan, nakon krizme u Lanišću 24. kolovoza 1947., ubijen nožem u župnoj kući.

U Svetvinčentu će duhovnu pripravu od 21. do 23. kolovoza, svake večeri s početkom u 18 sati, predvoditi župnik pulske župe Krista Spasitelja Joško Listeš.

U policijskom kampu u Valbandonu kod Fažane 23. kolovoza u 18 sati oltarnu sliku u crkvi Bl. Miroslava Bulešića blagoslovit će porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Toga se dana obilježava i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma u 20. stoljeću (fašizma, nacizma i komunizma).

U Istri je od 1941. do 1949. godine stradalo 15 svećenika i 3 bogoslova. Od toga, nakon završetka rata, komunističke vlasti u Istri ubile su dvojicu svećenika: bl. Francesca Bonifacija (1946.) i bl. Miroslava Bulešića (1947.), a od savezničke rampe kod Pule stradao je vlč. Ratimir Beletić (1947). Kako bi ostao trajan spomen na njihova ubojstva, vlč. Ilija Jakovljević, povjerenik Porečke i Pulske biskupije za žrtve II. svjetskog rata i poraća, dao je izraditi umjetničku sliku kod umjetnika Haria Vidovića, iz Roča, koja prikazuje te istarske mučenike s atributima njihova mučeništva. Miroslav Bulešić bio je zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan – bačen u jamu, te Ratimir Beletić koji je ubijen savezničkom rampom kod Pule.

Središnje svečano misno slavlje u Svetvinčentu 24. kolovoza s početkom u 18 sati, predvodit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s nad/biskupima Riječke metropolije.

Istoga dana u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću s početkom u 10 sati bit će slavljena svečana misa tijekom koje će relikvije bl. Miroslava Bulešića biti položene u misni oltar. IKA