Skip to content

Predsjednica nazočila 43. „Trci na prstenac“

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 43. „Trci na prstenac“ u Barbanu te tom prilikom naglasila kako je ova utrka davno nadišla okvir lokalne manifestacije, postavši neizostavni dio bogatog kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske

Predsjednica se zahvalila svima koji iz godine u godinu uspješno organiziraju ovu priredbu, kao vrijedan podsjetnik na povijest barbanštine i svima drage Istre.

„Drago mi je što u tome imate potporu i svojih prijatelja alkara iz Sinja, čime zajedno svjedočite duhovno jedinstvo našeg nacionalnog prostora“, kazala je Predsjednica, te dodala kako „Istra tom prostoru daje svoj osobiti povijesno-kulturni kolorit, što izražava i naša državna zastava“.

U nastavku obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je „Istra uvijek imala posebno važno mjesto u hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti, od njezine bogate glagoljaške tradicije do njezina pravaštva i narodnog antifašizma, jedinstvenog u Europi. Svoj slobodarski duh i domoljublje posvjedočili su Istrani ponovno u Domovinskom ratu, kada su dali izniman doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske, što se danas premalo ističe, možda zato što se u Istri nisu vodile oružane bitke“.

Predsjednica se osvrnula i na činjenicu kako je Istra uvijek kroz povijest znala pokazati koliko joj je stalo do Hrvatske. „Danas to pokazuje time što je Istarska županija po mnogo čemu motor razvoja Hrvatske. To je domoljublje koje danas trebamo! Taj veliki razvojni potencijal možemo i moramo mnogo više iskoristiti“, kazala je Predsjednica Republike.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je i potrebu konačnog proširenja uskog grla cestovne povezanosti Istarske županije s Primorsko-goranskom županijom, a time i svim drugim dijelovima Hrvatske. „Ono što je Pelješki most za Dubrovačko-neretvansku županiju i Hrvatsku na jugu, to je ovdje druga cijev tunela Učka. Osim toga, nedopustivo je da se iz Istre u druge dijelove Hrvatske i obratno vlakom putuje preko susjedne Slovenije. Ulaganje u prometnu infrastrukturu od strateške je važnosti za daljnji razvoj Istre i cijele Hrvatske i stoga se s rješenjem tog pitanja više ne smije otezati“, kazala je Predsjednica.

See also  Rezultati drugog mjesečnog istraživanja HRejting

Predsjednica Republike osvrnula se i na važnost Istre u cjelini razvoja Hrvatske koja nije samo gospodarska i kulturna nego i politička. „Iako veći dio povijesti živeći izvan hrvatskih državnih granica, istarski su Hrvati, čuvajući svoju kulturu, očuvali nacionalnu svijest. No Hrvati su istodobno zajedno s pripadnicima talijanske nacionalne manjine i drugim manjinama gradili i podizali standarde demokracije i manjinskih prava. Povijest ovdje nije zaboravljena, ali su iz nje izvučene poruke“, naglasila je Predsjednica.

Čestitavši Barbankama i Barbancima na još jednoj odličnoj organizaciji ovoga natjecanja i zahvalivši im što čuvaju ovu lijepu tradiciju, koja je na ponos ne samo Barbanu i Istri, već i cijeloj Hrvatskoj, predsjednica je obraćanje zaključila riječima:

„Želimo razvijenu i naprednu Istru kao dio razvijene i napredne Hrvatske, u kojoj će mladi s optimizmom graditi svoju budućnost. Uvjerena sam kako svi osjećamo da to možemo postići samo zajedništvom i suradnjom svih segmenata vlasti i dionika društvenog razvoja.“ izvor Predsjednica.hr