Mladi hrvatski robotičari su se, nakon ovogodišnjeg svjetskog natjecanja u robotici za učenike srednjih škola FIRST GLOBAL Challenge, koje se održavalo od 17. do 19. kolovoza u Mexico Cityju, plasirali među 20 najboljih robotičkih ekipa na svijetu, priopćeno je iz Hrvatskog robotičkog saveza

Na natjecanju je sudjelovala 161 ekipa iz 155 država svijeta, predstavnik svakog kontinenta i ekipa Hope – sastavljena od izbjeglica. Hrvatsku su predstavljali Leon Stjepan Uroić (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Matej Đudarić (2. razred, Tehnička škola Ruđer Bošković, Zagreb) i Nika Crnković (2. razred, V. gimnazija), s mentorima Borisom Kržićem i Anom Sović Kržić.

U kvalifikacijama je reprezentacija Hrvatske imala pet pobjeda i tri poraza što je bilo dovoljno za ulazak u doigravanje. U doigravanju su naš savez sačinjavali Južnoafrička Republika, Republika Južna Koreja i Hrvatska.

U osmini finala pobijedili smo savez Poljske, Timor-Leste i Ukrajine. U četvrtini finala se ekipi iz našeg saveza – Južnoj Koreji prevrnuo robot te smo izgubili od Maldiva, Islanda i Kolumbije.

Svjetski prvaci su postali savez Rumunjske, Singapura i Njemačke, a naša je ekipa postignutim rezultatom ubilježila plasman među 20 najboljih robotičkih ekipa na svijetu. Hina, photo Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published.