Mirna Sišul – Lica

Likovi su dio kompleksne priče i njezine osmišljene scene, pa lica uranjaju u magmu od mrlja boje, dok istodobno linija brani stapanje s njom, čuvajući formu i njezinu figurativnu prepoznatljivost

U prostoru Gradske galerije Turnac u Novom Vinodolskom u četvrtak, 23. kolovoza u 21 sat otvara se izložba slika i crteža MIRNE SIŠUL pod nazivom Lica. Kustosica izložbe, koja će je i otvoriti, je likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout

Za najnovije izložbeno predstavljanje Mirne Sišul u Galeriji Turnac, kustosica je iz njezina bogatog slikarskog opusa odabrala najnovije radove ove svestrane i agilne umjetnice – slike i crteže s motivom lica. Odabrala je međutim ona lica koja su po mnogo čemu specifična i intrigantna: ona koja su iz autoričina intimnog, najužeg okruženja; lica obitelji i prijatelja, pa su Lica s ove izložbe na neki način autoričini kratki vizualni dnevnički, autobiografski zapisi. Zapisi, pritom, puni vedrih i duhovitih opaski. O tome u predgovoru kataloga izložbe, između ostaloga, kustosica izložbe piše:

„Tu Mirna bilježi lica svojih dragih osoba – obitelji, prijatelja i znanaca, ističući one detalje koji osobu karakteriziraju i koji nose portretnu priču. Odmah likovno izvježbanim okom zapazi, a potom na svoj vrckavo-neposredan i duhovit način komentira kod nekih razbarušenu kosu, napadnu frizuru, ili pretjeranu šminku, a kod drugih dugačak nos, okruglo lice („kao tanjur“), bradu ili brkove. U slikama, likovi su dio kompleksne priče i njezine osmišljene scene, pa lica uranjaju u magmu od mrlja boje, dok istodobno linija brani stapanje s njom, čuvajući formu i njezinu figurativnu prepoznatljivost. U crtežima, lica su iscrtana samo kao glave, koje samostalno žive na čistoj podlozi papira – bez pozadine, bez dubine i bez perspektive. Ipak, perspektiva tu postoji, ali ne ona klasična prostorna, nego semantička (značenjska). Njome su odnosi postavljeni, kao u dječjem crtežu, emocionalno-hijerarhijski, pa ovi radovi, unatoč prividne škrtosti likovnog vokabulara, odašilju mnoštvo informacija.

Crteži Mirne Sišul njezina su osobna priča. Pričaju prisno i intimno male portretne priče o ljudima koji su joj bliski, s kojima se susreće, s kojima živi i u kojima nalazi svoj životni oslonac. Lica ovih osoba, premda popartistički skicozna i reducirana, nose elemente portretne prepoznatljivosti, a autorica ih, maštovito i duhovito, iscrtava s nekoliko poteza linijom, dodajući boju kao diskretnu pratnju. Iscrtava ih u maniri dječjeg crteža, svojim prepoznatljivim stilom, što autorici omogućuje slobodu u interpretiranju sadržaja i forme, a njenoj ruci daje spontanost i zaigranost. S druge strane, njezine slike su uvijek – i kad im je glavni motiv lice, maštovita slikovna pripovjedaonica, u kojoj sve pršti bojom te osvaja pozitivnom energijom i vitalizmom. Autorica u njih voli ugrađivati i tekstove, kao svoje komentare prikazanih scena, pa oni postaju ne samo leksički, nego i vizualni elementi njezina slikarstva. Slikarstva koje nas svaki put (tako i sad), unatoč naizgled složenoj sinergiji crtačko-ilustrativnih, kolorističkih i leksičkih elemenata, kao i prividnoj dihotomiji ekspresivne grafije linije te snage, zvučnosti – i poetike ugrijane i otvorene boje, na kraju iznenadi jednostavnošću iščitavanja. I svaki put nas razoruža autoričinim optimizmom i njezinim dječje iskrenim, radoznalim i vedrim pogledom na sve oko sebe, na prirodu i na život; i najposlije na ljude i njihova lica.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba će se moći razgledati u Gradskoj galeriji Turnac u Novom Vinodolskom do 4. rujna 2018., u radno vrijeme galerije: svaki dan od 10 do 12 i od 20 do 23 sata. Ulaz je slobodan.

Ivan Balažević