Skip to content

Kristijan Kancelar slavodobitnik 43. Trke na prstenac

Kristijan Kancelar iz Barbana slavodobitnik je 43. Trke na prstenac koja je u nedjelju održana na trkalištu Gradišće u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života među kojima su bili hrvatska predsjednica Kolinda Graba- Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli

Slavodobitnik Kancelar u nedjelju se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri “trka” te osvojio čak devet bodova s obzirom da je u sva tri navrata pogodio “u sridu”.

Slavodobitnik je za pobjedu nagrađen novčanom nagradom od 30 tisuća kuna, istarski župan Valter Flego uručio mu je prijelaznu nagradu “Pticu prstenac”, rad kipara Josipa Diminića, dok mu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila bodež i prijelazni predsjednički štit.

“Trud se isplatio, to je ono što u ovome trenutku mogu jedino reći. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost. Još nisam svjestan ovoga uspjeha”, kratko je izjavio novinarima slavodobitnik Kristijan Kancelar koji je pobjedu odnio i prije deset godina, odnosno 2008.

Viteška igra “Trka na prstenac” spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. Istarski gradić Barban obnovio ju je 1976. i ona se od tada održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu. Konjanici moraju u tri trke za manje od 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac koji se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Trka je, uz očuvanje tradicije, postala prava turistička atrakcija. izvor: Hina