Skip to content

Švicarska – Odbili se rukovati s onima koji im trebaju dati državljanstvo

Povjerenstvo švicarskog grada Lausanne odlučilo je odbiti zahtjev za dobivanje švicarskog državljanstva muslimanskom paru sa sjevera Afrike (ne navodi se zemlja). Kako javlja “24 heures.ch” dotičnom paru je u petak odbijen zahtjev jer su se tijekom prijema kandidata za dobivanje državljanstva odbili rukovati sa svim članovima povjerenstva koji odlučuju o njegovoj dodijeli, prenosi Fenix-magazin.de

U Švicarskoj je pravilo da svaki kandidat, ili obitelj kandidata koja traži državljanstvo, mora proći razgovor s članovima povjerenstva. A ono je raznoliko i sastavljeno je od izabranih dužnosnika tamošnje općine. Pri ulazu u dvoranu, izabrani dužnosnici pružaju ruku svim kandidatima u znak dobrodošlice i sa svima kasnije razgovaraju.

Kod jednog muslimanskog para dogodilo se to da su prilikom ulaska odbili rukovati se sa članovima povjerenstva suprotnog spola. Tijekom razgovora, izabrani dužnosnici također su utvrdili da muslimanski bračni par nije htio odgovarati na pitanja ako ih nije postavljala osoba istog spola. Muškarac i žena također nisu gledali u osobu koja im je postavljala pitanja ukoliko nije bila istog spola.

-Ne možemo tolerirati netrpeljivost spolova. Ravnopravnost je dio našeg ustavnog poretka i svi to moraju poštovati ukoliko žele biti članovi našeg društva, izjavio je član povjerenstva Pierre-Antoine Hildbrand. On je također istaknuo kako su takav stav imali i ostali članovi povjerenstva kojima takvo ponašanje muslimanskog para nije bilo prihvatljivo.

Konačna odluka bilo je odbijanje zahtjeva „ne zbog vjere već zbog manjka poštovanja ravnopravnosti spolova“.

izvor: Fenix-magazin

photo: fxxu