Skip to content

Može li se dogoditi Swexit?

Švedski demokrati žele napustiti Europsku uniju. Ne želimo da nam život određuje neka neizabrana EU komisija

Kao i u više zemalja Europske unije i u Švedskoj, zemlji koja je primila veći broj migranata, jačaju desne političke opcije. Na treće mjesto po snazi izbila je anti-imigrantska stranka Švedski demokrati, a iz te stranke sada poručuju kako žele referendum o članstvu Švedske u Europskoj uniji.

Šef stranke, Jimmie Akesson (na slici gore), rekao je u razgovoru za radio Sveriges: “EU nije način na koji bi se trebalo surađivati u Europi. Moj je stav da bismo trebali revidirati uvjete članstva unutar EU-a i onda ljudi neka kažu što žele”.

Njegov komentar dolazi svega dva dana nakon što su dvojica zastupnika iz njegove stranke – Kristina Winberg i Peter Lundgren – objavili tekst u kojem se definiraju okviri tzv. “Swexit” strategije.

“Švedski demokrati žele napustiti Europsku uniju. Ne želimo da nam život određuje neka neizabrana EU komisija”, navode u tekstu.

Parlamentarni izbori u Švedskoj održat će se idućeg mjeseca. Švedski demokrati, prema zadnjim anketama, u istom su rangu kao i vladajuća socijal-demokratska stranka te bi mogli osvojiti oko 21% glasova.

Unatoč tome lider stranke Akesson smatra kako Švedski demokrati vjerojatno neće osvojiti vlast na predstojećim izborima, ali je uvjeren da će biti vrlo utjecajni.

Izvori: RT, advance.hr, photo pixabay

See also  Teretni zrakoplov promašio pistu kod Bergama