Miguel Rio Branco: Door into darkness

Svojim fotografijama Miguel Rio Branco dokazuje se kao istinski sljedbenik i nastavljač slavnih umjetnika španjolskog baroka i tenebrističkog efekta koji očito ima trajni utjecaj na vizualnu kulturu Iberskog poluotoka i njegovih nekadašnjih prekomorskih kolonija

Otvorenje: ponedjeljak 20. kolovoza 2018. u 20.00 h
Monday, 20 August, 2018 at 8.00 pm

Izložba će se održati u / Exhibition will take place in:
Ustanovi za kulturu galeriji Kula, Kralja Tomislava 10, Split
Cultural Institution Gallery Kula, Kralja Tomislava 10, Split

Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU, Trg braće Radić 7, Split
The Institute for Scientific and Artistic Work in Split, HAZU, Trg braće Radić 7, Split

Fotografski opus Miguela Rio Branca, kojeg zahvaljujući programskoj agilnosti Galerije Kula možemo vidjeti kao klasičnu izložbu fotografija u Palači Milesi, te u formatu dvostrane animirane projekcije u njenom matičnom prostoru, ispunit će sva očekivanja koja unutar hrvatskog kulturnog diskursa gajimo prema vizualnoj umjetnosti hispanskog kruga, a nadasve onoj latinskoameričkih umjetnika. Zaista, naš estetski kod je u toj mjeri drugačiji, da su nam Brancove fotografije već na prvi pogled egzotične, iako naravno prepoznajemo sve sastavnice i metodologiju koje umjetnik koristi pri stvaranju specifičnog ugođaja svojih kompozicija.

Branco, kao i svi fotografi, snima stvarnost oko sebe, a kao i svi umjetnici u njoj pronalazi situacije i elemente koji će izdvojeni njegovim opažanjem i oblikovani njegovim autorskim pristupom rezultirati predodžbama stvarnosti krojenim po njegovoj osobnoj mjeri. Branco je u svom umjetničkom radu izuzetno sugestivan. Njegovi kadrovi ekonomično zahvaćaju prizor i iz svega par izabranih i zabilježenih vizualnih poticaja promatračeva imaginacija spontano prepoznaje ili anticipira radnju događaja. On je majstor detalja i suženog plana snimanja koji promatrača usredotočuje na prizor koji će u njegovoj mašti poslužiti kao pokretač pripovjednog slijeda koji se vremenski odvija prije, odnosno, poslije same snimke, pa imamo osjećaj da gledamo kadar izdvojen iz filma. Po pločniku raspršeno perje ili mrlja krvi i odbačen nož, u njegovoj tipičnoj chiaroscuro maniri dovoljni su pokazatelji da se dogodilo ono neizbježno, fatalno, brutalno. Ugođaj je zagušljiv, radnja se odvija u atmosferi zasićenoj mirisima, tamjanom, vlažnim isparenjima tijela, iako po predstavljenim fotografijama ljudi nisu njegov omiljen motiv. Branco je jedan od onih vizualnih umjetnika kod kojih sugestija onog što se ne vidi, što je izostavljeno, djeluje jednako snažno kao i ono što vidimo. Brancov kadar izvrstan je okidač fenomena sinestezije čula. Njegove se fotografije čuju i mirišu upravo onoliko koliko se i vide. Materijali se jasno raspoznaju, površine su taktilno uvjerljive, a Brancovo suvereno vladanje i manipulacija osvjetljenjem pridaje im vizualnu raskoš i čini presudnim čimbenicima snažnog ambijentalnog naboja kompozicije. Stvarnost koju Branco bilježi i predstavlja izuzetno je scenična, ispunjena minuciozno zabilježenim detaljima, senzualna u materijalu, gotovo ekstatična u umijeću razotkrivanja makabrističke putenosti koja kipti u najneočekivanijim prostorima pokrajnjih ulica, prašnjavih crkvenih niša, cirkuskih arena. Područje Brancovog zanimanja po predstavljenom izboru fotografija urbani su prostori, često dijelovi grandiozne barokne arhitekture, posebice crkveni interijeri, te isto tako detalji skulptura i slika koji, iako anonimni, verizmom prikaza ukazuju na poslovičnu hispansku potrebu i sposobnost izazivanja empatije promatrača i vjernika prema patnjama i ekstazama svetaca. Svojim fotografijama Branco se dokazuje kao istinski sljedbenik i nastavljač slavnih umjetnika španjolskog baroka i tenebrističkog efekta koji očito ima trajni utjecaj na vizualnu kulturu Iberskog poluotoka i njegovih nekadašnjih prekomorskih kolonija.

Iako je riječ o slučajnosti, barokna arhitektura Palače Milesi idealan je prostor za Brancovo premijerno predstavljanje u Hrvatskoj i zato nam je još više žao što njene galerije nisu zadržale nešto od izvornog uređenja, već su u odnosu na bogato oplošje zgrade i stubište uređeni u konfekcijski bezlične izložbene prostore. Međutim, dio izložbe zasnovan na projekciji fotografija, odlično će se uklopiti u kasnoantičku monumentalnost i ekspresivnost sjeverozapadne kutne kule Dioklecijanove palače u kojem je Galerija smještena. Miguel Rio Branco bi u palači, siguran sam, snimio izvrsnu seriju fotografija i polazeći od svog kulturnog nasljeđa i mentalnog sklopa, otvorio vizure koje su našem mentalnom oku zatvorene. Angažman fotografa njegovog senzibiliteta svakako bi predstavljao čin promišljene i sofisticirane strategije u stvaranju međunarodno vidljive i relevantne predodžbe Splita.

MIGUEL RIO BRANCO (Miguel da Silva Paranhos do Rio Branco, rođen je 1946. u Las Palmas de Gran Canaria u Španjolskoj. Brazilac. Živi i radi u Ararasu, RJ, Brazil)

Miguel da Silva Paranhos do Rio Branco (1946.) je slikar, fotograf, filmski producent i stvaratelj multimedijskih instalacija koji trenutno živi i radi u Rio de Janeiru. Od početka karijere 1964. puno je radio u Europi i Amerikama, a ima i izložbu u Bernu u Švicarskoj.

1966. upisao se na Institut fotografije u New Yorku, a 1968. u Školu industrijskog dizajna u Rio de Janeiru. 1964. počeo je izlagati slike i fotografije, a od 1972. raditi filmove. Bio je snimatelj i redatelj eksperimentalnih filmova u New Yorku od 1970.-1972. Snimao je i režirao kratke i dugometražne filmove sljedećih devet godina. Paralelno je, prateći svoj fotografski instinkt, izradio radni dokument snažnog poetskog naboja. Uskoro je prepoznat kao jedan od najboljih kolor foto-reportera.

1980-tih, Miguel Rio Branco dobio je međunarodno priznanje za svoje filmove i fotografije u obliku brojnih nagrada, objava i izložbi, poput: velike nagrade Prvog trijenala fotografije Muzeja suvremene umjetnosti u Sao Paulu i Prix Kodak de la Critique Photographique 1982. u Francuskoj, koju je podijelio s još dva fotografa. Njegovi fotografski radovi u proteklih su 20 godina prikazani na nekoliko izložbi, poput izložbi u: Centre George Pompidou u Parizu, na Bijenalu u Sao Paulu 1983.; u Muzeju Stedelijk u Amsterdamu 1989.; u Palazzo Fortuny u Veneciji 1988.; u Burden Gallery, Zaklade Aperture u New Yorku 1986.; u Magnum Gallery u Parizu 1985.; u MASP-u u São Paulu; u galeriji fotografija FUNARTE u Rio de Janeiru 1988.; u Kunstverein u Frankfurtu, u Prospectu 1996.; u Muzeju suvremene umjetnosti u Rio de Janeiru 1996.

Miguel Rio Branco režirao je 14 kratkih i snimio osam dugometražnih filmova. Posljednji uradak kao direktora fotografije mu je film iz 1988. „An avenue called Brazil“ Otavia Bezerre. Svojim radom na filmovima „Living Memory“ Otavia Bezerre i „Abolition“ Zozima Bulbula zaslužio je nagradu za najboljeg filmaša na Brazilskom filmskom festivalu 1988. Režirao je i snimio i sedam eksperimentalnih filmova i dva videa, uključujući “Nothing will bring those who die when they procure should charge me in hell,” koji je osvojio nagradu za najbolju kinematografiju na Filmskom Festivalu u Braziliji, te posebnu nagradu žirija i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara na XI. Međunarodnom festivalu dokumentarnih i kratkih filmova u Lillu, Francuska, 1982.

Rio Brancove fotografije objavljene su u raznim časopisima, poput: Sterna, National Geographica, Gea, Apertura, Photo Magazina, Europea, Paseanta. Prvu knjigu Rio Branca, Sudor Dulce Amargo, 1985. objavio je meksički Ekonomski fond za kulturu. Drugu knjigu, naziva Nakta, s pjesmom Louisa Calaferte objavila je 1996. Zaklada za kulturu Curitibe. 1998. objavio je dvije knjige: Miguel Rio Branco, s esejom Davida Levi Straussa, u izdanju Apertura i Silent Book, u izdanju Cosac Naify.

Radovi Miguela Rio Branca nalaze se u javnim i privatnim zbirkama u Europi i Americi, uključujući: Muzej suvremene umjetnosti u Rio de Janeiru, Muzej suvremene umjetnosti u Sao Paulu, Muzej umjetnosti u Sao Paulu, Centre George Pompidou u Parizu, Muzej suvremene umjetnosti u San Franciscu, Muzej Stedelijk u Amsterdamu, Muzej fotografske umjetnosti u San Diegu i Metropolitan Museum u New Yorku.

ONE MAN SHOWS

2018
Cabisbaixo no Paraiso, Galeria Paulo Darzé, Salvador, Brazil
Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

2017
Nada levarei qundo morrer aqueles que mim deve cobrarei no Inferno, Museu de Arte de São Paulo (MASP), São Paulo, Brazil

Wishful thinking, OI Futuro, Rio de Janeiro, Brazil

2016
De Tóquio para Out of Nowhere, Galeria Filomena Soares, Lisbon, Portugal

Barro, Anexo Millan, São Paulo, Brazil

New York Sketches, Magnum Photo Gallery, Paris, France

La Mécanique des femmes, Galeria Clima, Miami, USA

2014
Gritos Surdos, Casa França-Brasil, Rio de Janeiro , Brazil (catalogue)

Teoria da Cor, Estação Pinacoteca, São Paulo , Brazil (catalogue)

Maldicidades, Museu Casa dos Contos, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil

2013
Gritos Surdos, Museu Casa dos Contos, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil

2012
La Mécanique des femmes, Galeria Millan, São Paulo and Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

Ponto Cego, Santander Cultural, Porto Alegre, Brazil (catalogue)

2011
Solo, Kulturhuset, Stockholm, Sweden

Jazz, Centro Cultural e Turístico do Sistema FIEMG, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil

Sem Texto, Galeria Zoom de Fotografia, Paraty, Rio de Janeiro, Brazil

2010
Pavillion Miguel Rio Branco, Inhotim: Instituto de Arte Contemporânea e Jardim Botânico, Brumadinho, Minas Gerais, Brazil

Maldicidades – Marco Zero, Museu da Imagem e do Som, São Paulo, Brazil, (catalogue)

Miguel Rio Branco, Paulo Darzé Galeria de Arte, Salvador, Brazil, (catalogue)

2009
Miguel Rio Branco: Divagações de um Fugu Delirante, Galeria Millan, São Paulo and Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

2008
Amarrando Piedras, Galeria Oliva Araúna, Madrid, Spain

Dislecsia, Casa America, Madrid, Spain, (catalogue)

Tokyo Museum of Contemporary Art, Japan, (dual show with Daido Moriyama, catalogue)

2007
Museu de Tudo, Garage Salles Itaipava, Brazil

Dislecsia, Galeria Millan, São Paulo, Brazil

2006
Galeria Oliva Arauna, Madrid, Spain

Out of Nowhere, Groninger Museu, Nehederlands, (catalogue and art object)

Dislecsia, Noorderlicht Photogallery, Groninger, Nehederlands

Por Baixo dos Tubarões, Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

2005
Gritos Surdos , Rencontres d’Arles, Église des Frères Prêcheurs, Arles, France

Plaisir La Douleur, Maison Européenne de La Photographie, Paris, France (catalogue)

Santa Rosa, JGM Galerie, Paris, France

Broyer du Noir, Galerie 1900-2000, Paris, France (catalogue)

2004
Algunas Habaneras, otras no…, Galeria Oliva Arauna, Madrid, Spain

Homenagem a Goeldi, Christopher Grimes, Santa Monica, USA

Gritos Surdos, Galeria Millan, São Paulo, Brazil

Beauty, the Beast, Haggerty Museum of Art, Milwaukee, USA (Book Aperture)

2003
Door into Darkness, Aperture’s Burden Gallery, New York, USA

Nakta, FNAC Montparnasse, Paris, France

Foto Arte Brasília, Espaço Cultural Contemporâneo Venâncio, Brasília, Brazil

Bzzzz, Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

Beauty, the Beast, The Art Institute of Boston, USA, (book Aperture)

Out of Nowhere, Fotoforum, Frankfurt, Germany

2002
Teoria da Cor, Galeria Millan, São Paulo, Brazil

Fast Flash Blacks, Galerie 1900-2000, Paris, France, (catalogue)

Objetos Diretos, Galeria Paulo Fernandes, Rio de Janeiro, Brazil

2001
Entre los ojos, Centro Cultural de la Villa, Madrid, Spain

Between the eyes, the desert, D’Amelio Terras, New York, USA

Galeria Oliva Arauna, Madrid, Spain

Gritos Surdos, Centro Português de Fotografia, Porto, Portugal

Nakta, FNAC Barra, Rio de Janeiro, Brazil

2000
Pele do Tempo, Centro de Arte Hélio Oiticica, Rio de Janeiro, Brazil, (catalogue)

Door into Darkness, Hellenic American Union, Athens, Greece

Door into Darkness, Patrick De Brock Gallery, Knokke, Bélgium

Photographs, William Benton Museum, Connecticut, USA

Entre los Ojos, Fundació La Caixa, Palma de Mallorca; Centro Insular de Cultura, Las Palmas de Gran Canaria; Sala de Exposiciones Alameda, Málaga and Colexio de Fonseca, Santiago de Compostela, Spain

1999
Entre los Ojos, Fundación La Caixa, Barcelona, Spain, (catalogue)

Silent Book, Galeria Módulo, Lisbon, Portugal

Sketches of Fear, D’Amelio Terras, New York, USA

Natures presque mortes, Galerie Ghislaine Hussenot, Paris, France

Miguel Rio Branco, Rena Bransten Gallery, San Francisco, USA

1998
Galerie Ghislaine Hussenot, Paris, France

Galeria Oliva Arauna, Madrid, Spain

Santa Rosa, London Projects, London, England

Santa Rosa, Galeria Camargo Vilaça, São Paulo, Brazil

Nakta, Rena Bransten Gallery, San Francisco, USA

1997
Between the eyes, the desert, In Site 97, San Diego, USA, and Casa de la Cultura de Tijuana, Mexico

Nakta, D’Amelio Terras Gallery, Nova York, USA

Museu de Arte Moderna da Bahia, Salvador, Brazil

Objetos Diretos, Pinacoteca do Estado de São Paulo, Brazil

1996
Out of Nowhere, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro , Brazil (catalogue) and Foto Forum, Frankfurt, Germany

Miguel Rio Branco, Throckmorton Fine Art Gallery, New York , USA

Nakta, I Bienal Internacional de Foto de Curitiba, Casa Vermelha, Curitiba, Brazil, (catalogue)

Joel Edelstein Arte Contemporânea, Rio de Janeiro, Brazil

Rêve la Bête , Galeria Agathe Gaillard, Paris, France

1995
Out of Nowhere, Ifa Gallery, Stuttgart, Germany, (catalogue)

Galeria Luisa Strina, São Paulo, Brazil

1993
Centro de estudios Rómulo Gallegos, Caracas, Venezuela

La peau, les cendres, Espace Archide, Paris, France

Out of Nowhere, Ludwig Forum, Achen, Germany

Revê la Bête, Galeria Agathe Gaillard, Paris,France

1992
Coração Espelho da Carne, Stadtliche Galerie Tuttlingen, Berlin, Germany

1991
Ifa Gallery, Bonn, Germany

Foto Forum, Frankfurt, Germany

Petites réflexions sur une certaine bestialité, Chapelle St. Jean de Moustier, Rencontres d’Arles, France

1990
Espaço Sergio Porto, Rio de Janeiro, Brazil

1989
Galeria Saramenha, Rio de Janeiro, Brazil

Coração Espelho da Carne, Galeria Fotóptica, São Paulo, Brazil

1988
Coração Espelho da Carne, Pallazo Fortuny, Venice, Itály (in dual show with Cravo Neto) (catalogue)

1987
Coração Espelho da Carne, Galeria Fotóptica, São Paulo

Doce Suor Amargo, Fotogaleria FUNARTE, Rio de Janeiro, Brazil

1986
Foto Sequências, Fotogaleria Teatro San Martin, Buenos Aires, Argentina

1985
Coração espelho da carne, Magnum Gallery, Paris, France; Burden Gallery, Aperture Foundation, New York ,USA and Fotogaleria FUNARTE, Rio de Janeiro, Brazil

1982
Gabinete de Cultura, Bilbao, Spain

1980
Nada levarei quando morrer aqueles que mim deve cobrarei no inferno, Galeria Fotóptica, São Paulo e Fotogaleria FUNARTE, Rio de Janeiro, Brazil

1979
Negativo Sujo, Teatro Castro Alves, Salvador, Núcleo de Arte Contemporânea, João Pessoa and Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, Brazil

1978
Negativo Sujo, Escola de Artes Visuais do Parque Lage, Rio de Janeiro, Brazil

1977
Ipanema Gallery, Tel Aviv, Israel

1974
Galeria Grupo B, Rio de Janeiro

1972
Veste Sagrada Organização Criativa, Rio de Janeiro, Brazil

1967
Galeria Relevo, Rio de Janeiro, Brazil

1966
Columbia University, New York, USA

1964
Gallerie Anlikerkeller, Bern, Switzerland

GROUP SHOWS

2018
11ª Bienal Mercosul, Porto Alegre, Brazil

2016
Linhas de Diálogo, Espaço Novo Banco, Lisboa, Portugal

Coleção Joaquim Paiva, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

Os Muitos e o Um, Instituto Tomie Ohtake, São Paulo, Brazil

Dublê de Corpo, Carbono Galeria, São Paulo, Brazil

2015
Isidora Gajic e Miguel Rio Branco, Jacarandá Montagens, São Paulo, Brazil

A Queda do Céu, Paço das Artes, São Paulo, Brazil

X Bienal do Mercosul, Porto Alegre, Brazil

Quarta-feira de Cinzas, Escola de Artes Visuais Parque Lage, Rio de Janeiro, Brazil

2014
XII Bienal Naïfs do Brasil, Serviço Social do Comércio, Piracicaba, São Paulo, Brazil

Cidades invisíveis, Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, Brazil

Colección Itaú Cultural de Fotografía Brasileña, Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires, Argentina

2013
América Latina 1963-2013, Fondation Cartier pour l’art contemporain, Paris, France

30 x Bienal, Pavilhão da Bienal de São Paulo, Brazil

O abrigo e o terreno, Museu de Arte do Rio, Rio de Janeiro, Brazil

Coleção Itaú de Fotografia, Instituto Tomie Ohtake, São Paulo, Brazil

As tramas do tempo na arte contemporânea: Estética ou poética?, Instituto Figueiredo Ferraz, Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil

2010
Changing the Focus – Latin American Photography 1990-2005, Museum of Latin American Art, Long Beach, USA

XXIX Bienal de São Paulo, Brazil

2009
Prohibido el Cante. Flamenco y Fotografía, Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, Sevilha, Spain

Volver, Galeria Oliva Arauna, Madri, Spain

2008
A Quiet Gaze, Echoing Worlds, Museum of Contemporary Art, Tokyo, Japan

Paisaje con Figuras, Domus Artium 2002, Salamanca, Spain

Um Século de Arte Brasileira – Coleção Gilberto Chateaubriand, Museu de Arte de Santa Catarina, Florianópolis, Brazil

FotoGrafia. Festival Internazionale di Roma, Palazzo delle Esposizioni, Roma, Italy

MAGNUM – 60 Years of Photoqraphy, Stedelijk Museum, Amsterdam, Nehederlands

The Man Show, Quality Pictures, Portland, USA

Mixed Emotions. Apuntes para una Colección del Siglo XXI, Domus Artium 2002, Salamanca, Spain

2007
MONO#CROMATICS Trends in Contemporary Brazilian Art, Galeria Mário Sequeira, Braga, Portugal

Objeto de Réplica, ARTIUM: Centro-Museo Vasco de Arte Contemporáneo, Vitoria-Gasteiz, Spain

Arte como Questão, Instituto Tomie Ohtake, São Paulo, Brazil

Um Século de Arte Brasileira – Coleção Gilberto Chateaubriand, Museu de Arte
Moderna da Bahia, Salvador, Brazil

2006
Um Século de Arte Brasileira – Coleção Gilberto Chateaubriand, Museu Oscar
Niemeyer, Curitiba e Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

Zeitgenössische Fotokunst aus Brasilien, Neuer Berliner Kunstverein, Berlim; Kunstmuseum Dieselkraftwerk Cottbus e Hallescher Kunstverein, Halle (Saale), Germany

Câmaras de Luz, Oi Futuro, Rio de Janeiro, Brazil

Busy Going Crazy: The Sylvio Perlstein Collection, La Maison Rouge, Paris, France

MAM na Oca, Museu de Arte Moderna de São Paulo, Brazil

En las Fronteras / In borderlines, Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo, Badajoz,Spain

Mujeres Desesperadas, Domus Artium 2002, Salamanca, Spain

Dark Places, Santa Monica Museum of Art,USA

2005
Artistas da Galeria Millan Antonio na V Bienal do Mercosul, Galeria Millan, São Paulo, Brazil

Piscinas, Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

Brésil = Foot Art, Galerie 1900-2000, Paris,France

Arte Pará 2005, Fundação Romulo Maiorana, Belém, Brazil

Espelho Meu, Centro Cultural de Belém, Lisbon, Portugal

Gritos Surdos, V Bienal do Mercosul, Porto Alegre, Brazil

2004
Brazil Body Nostalgia, National Museum of Modern Art, Tokyo, Japan

Arte Contemporânea no Atelier Iberê Camargo, Atelier de gravura da Fundação Iberê Camargo, Porto Alegre, Brazil

Paralela 2004, Vila Olímpia, São Paulo, Brazil

Santíssima Trindade: Miguel Rio Branco, Arthur Omar, Mario Cravo Neto, Murilo Castro Escritório de Arte, Belo Horizonte, Brazil

Inhotim: Instituto de Arte Contemporânea e Jardim Botânico, Brumadinho, Minas Gerais, Brazil

Casa da luz – Fotografias da coleção de Mário Teixeira da Silva, Fundació Foto Colectania, Barcelona, Spain

2003
Revisitar Canárias, Centro de Arte La Regenta, Las Palmas de Gran Canaria, Spain

Gran Canaria, Galeria Elba Benítez, Madri, Espanha

Calcio di Rigore, uno sguardo latino-americano, Scuderie del Palazzo Santacroce, Roma,Italy

Arte em Movimento, Galeria BNDES, Rio de Janeiro, Brazil

Arte Foto, Centro Cultural Banco do Brasil, Rio de Janeiro, Brazil

A Subversão dos Meios, Itaú Cultural, São Paulo, Brazil

Beauty, the Beast, The Art Institute of Boston, USA

2002
Mundos Creados, Fotogalerie n°5, Nehederlands

La Mirada, Daros Exhibitions, Zurich, Switzerland

Polaroid, Silent and Live Auction, New York, USA

Violência e Paixão, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

The Thread Unravele, El Museo del Barrio, Nova York, USA

2001
Brazil Body and Soul, Guggenheim, Nova York, USA

The Thread Unraveled, El Museo del Barrio, Nova York, USA

Virgin Territory, The National Museum of Woman for the Arts, Washington D.C., USA

Trajetória da Luz Brasileira, Itaú Cultural, São Paulo, Brazil

Atípicos, Galeria Silvia Cintra, Rio de Janeiro, Brazil

Arte e Esporte na Sociedade Contemporanêa, Serviço Social do Comércio, São Paulo, Brazil

CINEPIFANIA, Museu da Imagem e do Som, São Paulo, Brazil

2000
Two Brazilian Photographers: Miguel Rio Branco and Mario Cravo Neto, University of Massachussets Amherst, USA

Brasil +500, Museu de Arte Moderna de São Paulo, Brazil

A Fotografia no Espelho, Museu de Arte Moderna de São Paulo , Brazil

AMNESIA, Blibioteca Luis Angel Arango, Bogotá, Colombia; Contemporary Arts Center, Cincinnati; Contemporary Art Museum, University of South Florida, Tampa, USA

ARCO, Madrid, Spain

Situações: Arte Brasileira, anos 70, Casa França-Brasil, Rio de Janeiro, Brazil

Journées Photographiques de Bienne, Switzerland

Aires, Luz e Sombra, Centro Atlántico de Arte Moderno, Las Palmas de Gran Canaria, Spain

1999
Biennial of Contemporary Art, Tate Gallery, Liverpool and London England

Magnum 50 Ans, Paris, France

Carnaval, Museo Extremeño de Arte Contemporâneo, Badajoz, Spain

A Imagem do Som de Caetano Veloso, Paço Imperial, Rio de Janeiro, Brazil

Viva Brasil, Galerie 1900-2000, Paris, France

ARCO 98, Madri, Spain

Zeno x Gallery, Antwerp, Belgium

1998
AMNESIA, Track 16, Christopher Grimes Gallery, Santa Monica, USA

LUMO, Jyväskylä, Finland

Mysterious Voyages, Contemporary Museum Baltimore, USA

Exterminating Angel, Galerie Ghislaine Hussenot, Paris, France

The Garden of the Forking Paths, Kunstforening, Oslo, Norway, Kopenhagen Dinamaraca, and Helsinki, Finland

Poéticas da Cor, Centro Cultural Light, Rio de Janeiro and Centro Culural São Paulo, Brazil

XXIV Bienal de São Paulo, Brazil

1997
TRUCE: Echoes of Art in an Age of Endless Conclusions, Site Santa Fe, USA

Exterminating Angel, Galerie Ghislaine Hussenot, Paris, France

Between the eyes, the desert, In Site 97, San Diego, USA

Objetos Diretos, Pinacoteca do Estado de São Paulo, Brazil

Photographes présent, France National Library, Paris, France

1996
Door into Darkness, Prospect 96 Kunstverein, Frankfurt, Germany

Excesso, Paço das Artes, São Paulo, Brazil

Galeria Camargo Vilaça, São Paulo, Brazil

1995
Panorama da arte brasileira, Museu de Arte Moderna de São Paulo and Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

75-85 Prix Kodak de la critique photographique, Kodak Paris, France

1994
Out of Nowhere, Castillo del Morro, V Bienal de Havana, Cuba e Ludwig Forum, Aachen, Germany

A Hidden View Barbican Center Concourse Gallery, London, England

Image and Memory – Latino American Photoraphy, Itinerary Exhibition, USA

1993
Paixão do olhar, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

Arte Amazonas, Berlin Kunsthalle, Germany

Sobre Santiago – três de Magnum, Universidade de Santiago de Compostela, Spain

1992
Arte Amazonas, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

Diversidade Latino Americana, Galerie 1900-2000, Paris, France

Arte e Poder, Paço Imperial, Rio de Janeiro, Brazil

Brazilian Color Photography, Houston Photofest, USA

1990
Suadouro, Galerie 1900-2000, Paris, France

Pequenas reflexões sobre uma certa bestialidade, Photo Biennale Rotterdam, Nehederlands

Art Frankfurt, Galeria Bruno Mussatti; Arco Arte Contemporânea, São Paulo, Brazil

1989
III Havana Biennial, Cuba

UABC: Contemporary Art in Uruguay, Argentina, Brasil, Chile, Stedelijk Museum, Amsterdam, Nehederlands

Rio Hoje, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

Brasil, cenários e personagens, Fotogaleria FUNARTE, Rio de Janeiro, Brazil

1988
Brazil Projects, P.S.1, Long Island, USA

1987
Latin American Photography Australian Center of Photography, Sydney, Australia

On the Line, the New Color Photojournalism, Spencer Museum of Art, Kansas, USA

Gloria Art Museum, Carnegie Mellon Art Gallery, Pittsburgh, USA

Masters of Street Photography III, Museum of Photographic Arts, San Diego, USA

1986
50 Jahre Moderne Farbfotografie, Fotokina, Koln , Germany

On the Line, the New Color Photojournalism, Walker Art Center of Minneapolis, Portland Museum of Art e Oakland Art Museum, USA

I Quadrienal de Fotografia, Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, Brazil

Diálogo com Amaú, Rencontres Photo d’Arles, France

Color Photographs from South America, Burden Gallery, New York, USA

1985
Auto retrato do brasileiro, Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, Brazil

1984
Brazilian Color Photography, Burden Gallery – Aperture Foudation, New York, USA

Les Présidents, Magnum Gallery, Paris, France

1983
I Bienal de Arte de Cuba, Havana, Cuba

Diálogo com Amaú, XVII Bienal de São Paulo, Brazil

Galeria Arco, São Paulo, Brazil

Brésil des Brésiliens, Centre George Pompidou, Paris, France

O tempo do olhar, Museu Nacional de Belas Artes, Rio de Janeiro, Brazil

Journées audio visuelles, Centre George Pompidou, Paris, France

De l’eau dans le jazz, Rencontres Photo d’Arles, France

1982
O tempo do olhar, Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, Brazil

Nada levarei qundo morrer aqueles que mim deve cobrarei no inferno, Oberhausen Film Festival, Germany

Latin American Contemporary Photography, Centre Georges Pompidou, Paris, France

Prix Kodak Color, Kodak Paris, France

1981
Coloquio Latino Americano de Fotografia, Mexico City, México

Coleção Gilberto Chateaubriand, Museu de Arte Moderna de São Paulo and Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Brazil

Quasi Cinema, FUNARTE, Rio de Janeiro, Brazil

Bienal de São Paulo, Museu de Arte Moderna de São Paulo, Brazil

1980
I Trienal de Fotografia, Museu de Arte Moderna de São Paulo, Brazil (great prize)

Quasi Cinema, Centro Internazzionale di Breza, Italy

Camera Incantate, Palazzo Reale, Milan, Italy

1979
Foto Bahia, Teatro Castro Alves, Salvador, Brazil

Nossa Gente, Fotogaleria FUNARTE, Rio de Janeiro, Brazil

1977
Galeria Grafitti, Rio de Janeiro, Brazil

1976
Grande São Paulo, Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, Brazil

1968
Galeria Goeldi, Rio de Janeiro, Brazil (with Angelo de Aquino and Lee Jaffe)

1967
Salão Esso de Artes Plásticas, Rio de Janeiro, Brazil

IX Bienal de São Paulo, Brazil

1966
The Young Three, Sawdust Gallery, New York, USA

1964
Brazilian Art Today, The Chase Manhattan Bank, New York , USA