Skip to content

Na istarskom nebu više 13.000 munja

Olujni sustavi najranije su se razvili na moru sjeverozapadne Istre otkuda su se brzo proširili i na dio središnjeg dijela poluotoka

U ponedjeljak kasno navečer atmosfera je doslovno “eksplodirala” priređujući nam rijetko viđen nebeski spektakl munja, javlja ISTRAMET.

Olujni sustavi najranije su se razvili na moru sjeverozapadne Istre otkuda su se brzo proširili i na dio središnjeg dijela poluotoka te ojačali.

Pritom je zabilježena iznimno velika grmljavinska aktivnost, a naročito je mnogo bilo oblak-oblak munja. Do 3 sata ujutro grmljavinski senzori zabilježili su čak 13.000 udara munja!

Uz snažan lokalni razvoj oblaka pale su obilne oborine u kratkom vremenskom roku, a zabilježen je i jak vjetar. Najviše kiše palo je na Kvarneru. Do 3 sata rekorderi su Kukuljanovo i Rijeka (44 mm). Od Istre izdvojimo Zamask (31 mm), Černehe (26 mm), Mekiše kod Vižinade (25 mm) i Buzet (24 mm).

Iako je kiša na jugu poluotoka izostala, pljuskovi u idućim satima te tijekom utorka stižu i na to područje, kaže ekipa iz ISTRAMETA. photo Sendi Smoljo / Istramet