Mišo Hrnjak – Srce od zlata (priče, ali ne baš za djecu)

Autor u knjizi progovara o odrastanju i sazrijevanju kroz životne priče koje donose sex drugs and rock and roll u domaćoj inačici, iz prve ruke i bez cenzure

Iskreno i intimno djelo o autorovom djetinjstvu, privatnom životu, slavnim osamdesetima, karijeri u Azri, ali i svemu što je došlo nakon toga, opisano u pričama o putovanjima, traženju i nalaženju, ljubavi i boli, očaju i sreći.

“Ideja za pisanje ove knjige je sazrijevala više godina. Kada sam se vratio na scenu, mnogi mlađi glazbenici su me pitali mnogo toga, pa sam pričao priče. Ja volim pričati priče. Rekli da to moram zapisati, napisati knjigu. Eto, tako su mi stavili bubu u uho! Period s Azrom, Džonijem i Borisom je bio vrlo intenzivan dio mog života, i jest, obilježio me do danas na mnogo načina. Ali to su bile samo tri i pol godine, od mojih dosadašnjih 55. Knjiga nije o Azri, ali upisao sam mnogo anegdota i doživljaja iz tog perioda, stvari koje znademo samo nas troje. I još mnogo drugih događaja. Na ovaj ili onaj način vezanih uz rock and roll”, prisjetio se Mišo Hrnjak koji je ovo izdanje obogatio i fotografijama iz private arhive.

Poznate su mnoge priče, mitovi i legende o neiscrpnim osamdesetima, Azri, Štuliću i suvremenicima tog doba. No uvijek ima još. Mišo se odlučio prisjetiti i otkriti one interne i manje poznate koje su mu definitivno promijenile život i to pišući djelomično bez interpunkcija, velikih i malih slova, a u jednom od ulomaka kaže:

…novi kvadrat polet studentski list i cijela ta novovalna scena tek je izlazila iz povoja

zove johnny jednog dana da dođem do njega u siget na probu

ima promociju treba mu basist

velim johhny rado ali sviram u tri benda stvarno nemam

kad kaže on aj ne seri miki dofuraj gitaru pa ćemo popričat

a niš ja uzeo svog gibsona pa na autobus do sigeta četiri stanice pa na jedanaesti kat

njegov otac sjedi u dnevnom boravku pogleda me ispod oka i kaže doslovce hmpfh

mala uredna sobica

donijela brižna majka neke kolačiće sok i nestala

johnny s akustarom pjeva svira

bože mili ja začaran

ja trčim za njim na basu na suho ali nema šanse ne mogu ga stići

pa čuj ovo pa pazi sad ovu

pjeva sotto voce sevdalinke makedonske a tek smo načeli njegove

ja sam se i dotad družio s gitaristima ali ovo je bilo nešto posve drugo

on i ja sami jebote ovo se ne može platit mislio sam

johnny ok da ti ne propadne ta promocija pa dok ne nađeš pravog basista

povijest se prepisuje zar ne

imali smo tjedan dana da postavimo pet šest stvari

sutradan smo se našli u maxovoj brvnari na rubu zagreba

tada sam upoznao borisa…

Mišo Hrnjak je aktivan i u bandu Leiner & Hrnjak band koji trenutačno priprema nove materijale i pjesme, s raznim izvođačima i autorima.

Stalnu postavu banda čine bivši članovi legendarne Azre, Boris Leiner i Mišo Hrnjak te Miljan Bakić – gitara (ex Vještice, Šoo Mazgon), Domagoj Vorberger iz grupe Korto (glas, gitara), a povremeno im se pridruže i posebni gosti.
Objavljivanje albuma “Viša Sila” (2010) bila je njihova prva zajednička suradnja nakon punih 28 godina kada su snimali kultni Azrin album “Filigranski pločnici”. menart.hr