KOLAČIĆI OD BANANA I KOKOSA

Kad doma nemate ništa slatko, a tako vam se nešto slatko baca pod zub, ali imate dva ključna sastojka, a ta dva sastojka su zrele banane i kokos, onda imate sve za ove kolačiće. Možete im dodati malo nekog prirodnog slada, ali i ne morate. Možete im staviti kapicu od čokolade, ali i ne morate (no dajte, dajte, s njom su tek neodoljivi!)

Upravo su ovi maleni zalogajčići od dva sastojka jučer osvojili sve koji su ih probali tijekom promocije dmBio proizvoda, kao i predstavljanja lokalnih OPG-ova i ostalih dobavljača koji opskrbljuju dm prodavonice diljem Hrvatske. Promocija se održavala jučer popodne u trgovačkom centru Arena, a ja sam bila pozvana iz redova domaćih gastro blogera da iz dmBio asortimana izaberem neke od namirnica i napravim degustacijske zalogajčiće po vlastitoj želji. I jesam. Napravila sam i slatke. I slane. I za sve se tražio recept. I o svemu sam detaljno pričala i objašnjavala. Ali sam i obećala sve recepte objaviti na blogu. A kad se nešto obeća, onda je red da se obećanje i ispuni.

Zato večeras objavljujem prvi recept, onaj za hit kolačiće od banana i kokosa.

R E C E P T

SASTOJCI (za oko 60 kolačića/kuglica):

400 g zrelih banana (onih baš zrelih, zrelih)

500 g dmBio kokosa (ne brašna, baš kokosa)

2 žlice sirupa kokosova cvijeta (ili meda, ili rižinog slada, ili agavinog sirupa)

1 vanilin šećer po želji

Za čokoladnu glazuru:

100 g tamne ili mliječne čokolade

2 žlice kokosova ulja (ili nekog drugog biljnog)

POSTUPAK:

Banane ogulite, očistite od eventualnih tamnijih dijelova i narežite na kolutiće. Vilicom ili drobilicom za krumpir banane pretvorite u pire. Dodajte sladilo (i vanilin šećer po želji) pa promiješajte. Na kraju umiješajte kokos i sve dobro izmiješajte. Dobit ćete gustu, pomalo ljepljivu smjesu koju ćete lako oblikovati rukama.

Oblikujte kuglice koje lagano spljoštite u oblik okruglog kolačića ili ih ostavite u nepravilnim kuglicama/hrpicama. Kolačiće složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite između 15-17 minuta.

Izvadite kolačiće iz pećnice i rasporedite na rešetku za hlađenje. Kad su se potpuno ohladili lagano ih prelijte (ili ih umočite) u čokoladnu glazuru (čokoladu otopite na pari uz dodatak kokosovog ili nekog drugog biljnog ulja).

No, kako su moji slatki zalogaji bili vezani istom namirnicom – bananom – pišem vam odmah i recept i za tajdrugi slatki zalogaj jer je i njegova priprema super jednostavna.

Banane i zobene pahuljice (s brusnicama)

U toj sam drugoj priči banane (550 g) izmiješala s lagano mljevenim zobenim pahuljicama (450 g), suhim brusnicama (150 g), dodala 2 žlice kikiriki maslaca, na vrh noža cimeta, 2 žlice sirupa kokosova cvijeta, prstohvat soli, napravila kuglice, ubacila u pećnicu na 180°C (ventilacija) i pekla između 10-12 minuta. Od ove smjese također dobijete oko 60-70 manjih kolačića.

Obožavam ovakve kolačiće! Iako sam ih na kraju zaboravila pofotkati kad su bili gotovi 🙂

dukat.hr