Skip to content

Predsjednica Republike na 21. Maratonu lađa

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 21. Maratonu lađa, tradicionalnom natjecanju u Metkoviću koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice

Obraćajući se sudionicima i drugim uzvanicima, predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je kako je Maraton lađa ustanovljen 1998. kao priredba u sklopu obilježavanja akcije Hrvatske vojske „Zelena tabla – Mare Bare“, a danas predstavlja ne samo jedinstveni kulturološki događaj nego i svojevrstan „brand“ neretvanskog kraja te vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.

„Svojom povezanošću s događajem iz Domovinskog rata Maraton lađa predstavlja, uz ostalo, slobodarsku tradiciju Hrvata neretvanskog kraja, koji su od vremena kneza Domagoja uvijek bili tvrd orah svima čije su osvajačke ambicije posezale na ovo drevno hrvatsko tlo. Ovu utrku i ove će godine pratiti i mnogi inozemni turisti, koji će iz Hrvatske moći ponijeti još jednu lijepu priču o našoj kulturnoj baštini, ali i priču o našoj borbi za slobodu“, kazala je Predsjednica te naglasila kako je upravo ovaj maraton više od sportskog natjecanja.

Govreći o utrci, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila jekako je utrka svojevrsni izraz našeg kulturnog identiteta, domoljubna poruka o važnosti zajedništva.

„Osobita je čast pobijediti u ovoj utrci i primiti „Domagojev štit“, poručila je Predsjednica uz poruku kako su svi natjecatelji pobjednici na svoj način, jer „ova utrka traži veliku vještinu, uvježbanost i odvažnost posada“. Autot: Predsjednica.hr

See also  Kolakušić će iz Bruxellesa voditi i kampanju za predsjedničke izbore