Skip to content

Maraton neretvanskih lađa od Metkovića do Ploča

To je maraton koji povezuje danas i našu davnu prošlost. U duhu tradicije želim da sve prođe sretno i da svi poput naše nogometne reprezentacije imaju srce vatreno, izjavila je predsjednica

U Metkoviću je počeo 21. Maraton lađa. Na stazi dugoj 22 i pol kilometra do Ploča nadmeće se 26 ekipa.

Pobjednik na dar dobiva veliki prijelazni Domagojev štit, kao i mali štit u trajno vlasništvo, a naslov brane Gusari iz Komina.

Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane, vole se pohvaliti stanovnici toga kraja.

Po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja na cijeloj ruti.

Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada 300-tinjak veslača i 30-ak lađa, gusto zbijenih, uz tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreće prema cilju. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom.

U utrci svake godine sudjeluje 30-ak lađarskih ekipa i tristotinjak veslača u plovilima koja su u povijesti imala ključnu prometno-ekonomsku ulogu za stanovnike neretvanskog kraja.

Maraton počinje ispod Lučkog mosta u Metkoviću odakle kreće utrka niz Neretve, i to od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.

Po dvadeset i prvi put iz Metkovića ispod Lučkog mosta je rijekom Neretvom na maraton lađa krenulo dvadeset šest lađarskih ekipa do cilja u Pločama. Svečano postrojene lađare najprije je obišla i sa njima se rukovala visoka pokroviteljica maratona predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

U ime predsjednika Vlade Plenkovića lađarima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ujedno i počasni građanin grada Metkovića. Za maraton je Krstičević istaknuo kako je to svojevrsni kulturni spektakl i dio “naše tradicije i baštine, a lađa prepoznatljiv simbol ovog kraja”.

Maraton u dužini od 22,5 kilometra od Metkovića do Ploča na putu u trajanju od oko dva sata mnoštvo Neretvana prati uzduž cijele dionice od Metkovića preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline uz predsjednički brod i bezbroj malih brodica. U svakoj od dvadeset i šest lađa nalazi se po deset lađara, parić (kormilar) i bubnjar. Pobjednička ekipa lađara dobit će veliki prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja.

foto ploce.com.hr

Ulazak u Crnu riku. Stablina vodeća, Bjelovar drugi, Komin treći

Gepostet von Ploče Online am Samstag, 11. August 2018