Predsjednica Republike nazočila 303. Sinjskoj alci

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 303. Sinjskoj alci, hrvatskoj viteškoj igri kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću

„Sigurna sam kako u ovom trenu svi dijelimo isti osjećaj: da nema ljepšega završetka današnjega Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja od Sinjske alke. Uspomena na junake iz 1715. i sjećanja na junake iz 1995. slijevaju se u jedinstvenu odu hrvatskog ponosa, časti i slave. I zato se danas s jednakim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo vitezova što su obranili Sinj od navale nadmoćne osmanlijske vojske, kao i junaka „Oluje“, koji su oslobodili domovinu od okupacije onih koji je nisu znali voljeti ili su ovamo došli misleći da smiju otimati tuđe“, kazala je Predsjednica obraćajući se svim nazočnima.

„S osobitim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednika koji je svojom politikom pomirbe iseljene i domovinske Hrvatske odlučno poveo i doveo hrvatski narod k povijesnom cilju stvaranja samostalne države. On je čvrsto vjerovao u povijesnu zrelost hrvatskoga naroda i uvijek se u nj pouzdavao. Često je govorio kako smo sve postigli s vjerom u vlastite snage i uz Božju pomoć“, naglasila je te dodala kako se s ponosnim poštovanjem sjećamo danas i svih drugih koji su tijekom povijesti branili „našu domovinu“.

„Hrvatski narod zauvijek je, vjerujemo, „Olujom“ završio svoje oružane bitke za slobodu i samostalnu državu“.

Kazala je kako razloge za optimizam vidi u vrijednim radnicima i poljoprivrednicima, talentiranim učenicima i studentima, vrhunskim stručnjacima, sportašima i umjetnicima, od kojih su mnogi istaknuti i na međunarodnom planu.

„Ne postoji nijedan razlog da te izvanredne duhovne, kulturne i socijalne kvalitete ne pretvorimo u naš zajednički društveni i državni uspjeh. Zato moramo učiniti sve da zaustavimo iseljavanje, da u Hrvatskoj stvorimo uvjete za dostojanstven život“, poručila je.

„Najvažnije je učiniti sve kako bismo osigurali uvjete za veće plaće i bolji životni standard, za investicije i razvoj, za dostojanstven život naših obitelji, kako bi naši ljudi ostajali živjeti u Hrvatskoj, a vratili se oni koji su otišli. Svi smo za to odgovorni, ali smo najodgovorniji mi koje je narod izabrao; ne da sjedimo na prvim mjestima, nego da budemo prvi koji će štititi nacionalne interese, raditi za napredak svakog hrvatskog kraja i dostojanstven život svakog hrvatskog čovjeka“, naglasila je hrvatska Predsjednica.

Na to nas obvezuje, kazala je, i jedinstvena tradicija viteške Sinjske alke, oplemenjene vjerom u zagovor Gospe Sinjske.

„Vi, drage Sinjanke i Sinjani, posebice vi, alkari i alkarski momci, svake godine iznova oživite u nama ponos i domoljublje, hrabrost i vjeru, podsjećajući nas na dužnost da budemo dostojni nasljednici vrlina svojih pradjedova. Hvala vam na tome“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. izvor predsjednica.hr