HAPPY BIRTHDAY MR. ANDY! – U KNEŽEVOJ

Povodom obilježavanja 90 godina od rođenja čuvenog pop art genija Andyja Warhola, prostori Kneževe palače se na dva dana pretvaraju u pravu rođendansku proslavu

6. kolovoza 2018. u 21.00h započinje večernji program u kojem će se različitim umjetničkim izričajima odati počast životu, djelu i gotovo filmskoj personi ovog slovačko-američkog umjetnika koji je svojim neumornim radom, zavodljivim vizualnim rukopisom i fascinantnim životom obilježio svjetsku umjetnost te popularnu kulturu druge polovine 20st.

U ponedjeljak, 6.kolovoza, program otvara prvak osječke opere Dalibor Hanzalek, zagrebački bariton koji od 2000. godine do danas nastupa u brojnim značajnim kazalištima diljem Europe a značajniju turneju bilježi u Japanu 2004. gdje nastupa u petnaestak velikih japanskih gradova od Tokyja, Kobea, Osake, Hamamatzue do Hiroshime u ulozi Toreadora iz opere Carmen i Ferranda iz opere Trubadur. Osim niza glazbenih uspjeha, Hanzalek je ujedno počašćen odabirom Ministarstva kulture Republike Hrvatske za naslovnu ulogu Nikole Šubića Zrinskog opjevanog u Državnoj operi u Budimpešti na obilježavanju 450. obljetnice od pada Sigeta.

Opernom uvodu slijedi suvremeni autorski glazbeno-scenski performance naziva Happy Birthday Mr.Andy! u izvedbi Edvina Liverića i kolektiva Moskau čiji je član mlada nagrađivana hrvatska kantautorica Sara Renar. Rusinsko porijeklo, odrastanje u siromašnom pitsburškom getu, boležljivo i osjetljivo djetinjstvo, snažan stvaralački poriv, ludi njujorški dani, prijateljevanje s hollywoodskim ikonama, revolucionarni duh urbanih šezdesetih te majstorstvo nad svim oblicima kreativne invencije samo su neke od tema koje će se isprepletati kroz režiju i izvedbu Edvina Liverića i alternativni štih zagrebačkog Moskaua.

Nakon predstave, publiku će zabavljati zamamno elektronski plesni tonovi Dj Martinisa. Cijena ulaznice za posjet izložbi će u ponedjeljak iznositi 40kn za domaće posjetitelje, a uživanje u programskom dijelu je otvoreno za sve znatiželjnike.

Slijedeći dan, utorak, 7. kolovoza 2018., također u 21h, svoju zadarsku premijeru imati će spomenuta grupa Moskau u sklopu večeri imena Moskau Plays the Velvet Underground. Nakon što su 2017., po gotovo jednoglasnom mišljenju kritike, obilježili jednim od najboljih albuma godine, kolektiv Moskau u cijelosti reintepretira kultni album The Velvet Undergrounda White Light/White Heat i na taj način proslavlja pedesetu obljetnicu od objavljivanja ovog alternativnog remek-djela. Moskau je umjetnički kolektiv koji trenutačno čini osam glazbenika afirminiranih kroz brojne projekte na domaćoj glazbenoj sceni. U posljednje četiri godine bend je objavio jedan EP, te tri studijska i jedan live album, koje je sve redom domaća i regionalna kritika odlično prihvatila. Posljednji album Violence & Sorrow, objavljen u listopadu 2017., našao je mjesto na svim relevantnim ljestvicama najboljih albuma godine u domaćim i susjednim medijima, a zapazili su ga i strani novinari iz Belgije i Nizozemske. Nastupi uživo glavno su oružje kolektiva Moskau, energični, jedinstveni i nepredvidi, te se duboko urezuju u pamćenje publike.

Žestoki homage Velvetsima, Warholovom glazbenom otkriću i produkcijskom uspjehu iz kaotičnih underground njujorških 60-ih, nastavlja proslavljena zadarska fotografkinja Mare Milin – ovog puta u ulozi DJ majstorice umjetničkog naziva maremilin. Ulaz na drugi dan rođendanskog blagovanja u čast znamenitog oca pop arta također je slobodan za razliku od ulaznice za posjet izložbi koja se naplaćuje po uobičajenoj cijeni.

Osim večernjih programskih poslastica, organizatori su osigurali i užitak za nepce svim warholovskim znatiželjnicima. Oba dana će u prostorima Kneževe palače posjetitelji moći kušati domaće gastro-enološke delicije. Coral Wine& Food ili Adriatic Shell predstaviti će svoju gotovo umjetničku intervenciju u pripremi mediteranske hrane i izradi vina čuvanih pod Jadranskim morem. Uz Coral Wine, ponuda specijaliteta proteže se na delikatese Paške sirane i nezaobilazne zadarske Šinjorine Smokve.

Blagovanje, zabava, umjetničko uživanje, plesni ritmovi i dobre vibracije u čast posebnosti osobenjaka Andyja čekaju na sve željne organskog uživanja u blagodatima te nemjerljive popularne baštine po imenu – Warhol.