Dražen Trogrlić: Elizabetino ljeto

Geometrijska obojena polja Trogrlićevih kolaža, naizgled samo igra boja, u konačnici mogu se čitati kao njegova polja memorije; kao vizualni dnevnici njegove osobne stvarnosti

U izložbenom prostoru MMC galerija Grada Umaga, Trg Marije i Line, otvara se u srijedu, 8. kolovoza 2018. u 21 sat izložba „Elizabetino ljeto“ poznatog hrvatskog umjetnika DRAŽENA TROGRLIĆA . Radi se o njegovu ciklusu kolaža, nastalom 2014. godine, koji do sada, kao samostalna, zaokružena cjelina, nije izlagan. Tek su pojedini radovi iz ovoga ciklusa bili odabirani kod predstavljanja autorova stvaralaštva, odnosno kod njegova sudjelovanja u pojedinim relevantnim skupnim žiriranim izložbama. Ciklus u cjelini broji preko 70 kolaža od papira na podlozi od kartona i plijeni svojim koloritom, a „njegova je zanimljivost što je tu autor majstorski razradio jedan promišljeni geometrijski koloristički sustav, čiji je osnovni oblikovno-gradbeni strukturalni element pravokutnik, a osnovni vizualno-mentalni aktivator boja“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora).

Kustosica izložbe i autorica teksta predgovora u katalogu, koja će izložbu i otvoriti, je Višnja Slavica Gabout. Za ovu prigodu ona je iz cijeloga ciklusa odabrala tridesetak kolaža, koji će kao zanimljiva cjelina unutar konteksta Trogrlićeva opusa biti predstavljeni u MMC galeriji Grada Umaga. U tekstu predgovora ona između ostaloga kaže:

„Trogrlićev umjetnički opus izuzetno je bogat i raznolik, noseći u svim svojim segmentima prepoznatljive oznake svog autorskog izričaja. To se prije svega odnosi na maksimalnu čistoću, jezgrovitost i lapidarnost izraza, kao i redukciju i sintezu forme i kompozicije, što je ponajprije odraz njegova discipliniranog, analitičkog i sintetičkog mišljenja. Uz to, treba reći da ovaj umjetnik ima poseban senzibilitet za boju, osjećajući sav njezin potencijal i svu širinu njezina bogatstva, njezinu prostornost i njezinu svjetlost; energiju i vibrantnost; simboliku i asocijativnost; fizičku prisutnost i taktilnost. S druge strane, kao svojevrsni kontrapunkt, Trogrlić u svom stvaralaštvu progovara osjećajnošću, otkrivajući svoju intimu; svoja unutarnja stanja i osobna iskustva; bogatstvo vlastitih doživljaja i psihološku slojevitost svoga bića. Ističući poetiku malih stvari, kao i ljubav prema obiteljskim vrijednostima. (…)Ono što se u osnovnim elementima odnosi na autorovo cjelokupno stvaralaštvo, odnosi se i (…)na ciklus kolaža „Elizabetino ljeto“. (…). Ovdje najviše plijeni pozornost i najviše dominira boja. Ona je tu čista, sugestivna i pulsirajuća, zvonka i sjajna, nabijena energijom – ali je i produhovljena i prozračna. Zbog toga što je sastavni dio kolaža, ona je istodobno iluzivna i fizički realna, funkcionirajući ne samo kao vizualni doživljaj, nego i kao opipljiva materijalnost. Ispunjena je svjetlom koje iz nje isijava, ali koje se isto tako i preko njezine površine – preko površine kolažnog papira prelijeva, pa ovi radovi nose u sebi izrazitu životnost, gibljivost i izražajnost, dajući dojam otvorenosti, svježine, opuštanja i pozitivne energije; radosti i životnog hedonizma. Nose oni međutim i asocijaciju na ljeto (što autor naglašava i u samom nazivu ciklusa) – na toplinu i energiju sunca, na ljetna usijanja, plavetnilo mora, zelenilo šuma i voćnjaka … U svojoj pozadini zasigurno nose i asocijaciju na neku autorovu autobiografsku priču. Nose slike doživljaja na neko zapamćeno ljeto; na neki trak svjetla i atmosferu podneblja, na osjet dodira i zvukove boja. Zato se ova geometrijska obojena polja Trogrlićevih kolaža, naizgled samo igra boja, u konačnici mogu čitati kao njegova polja memorije; kao vizualni dnevnici njegove osobne stvarnosti.“ prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout

DRAŽEN TROGRLIĆ rođen je 1958. u Varaždinu, u obitelji Ladislava i Elizabete Trogrlić. Diplomirao je 1983. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raoula Goldonija. Od 1983. do 1985. polazio je na ALU Zagreb Majstorsku radionicu prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Osim slikarstvom, grafikom i kiparstom, u kojim medijima stvara slike, crteže, akvarele, grafičke listove, kolaže i skulpture, bavi se i vitrajom, kao i grafičkim dizajnom te projektiranjem i uređenjem interijera i muzejskih postava. Samostalno izlaže od 1984. Do sada je održao brojne samostalne izložbe, te sudjelovao na mnogim relevantnim skupnim žiriranim izložbama u nas i u inozemstvu. Godine 2016. Moderna galerija u Zagrebu priredila mu je monografsku izložbu „Dražen Trogrlić: slike skulpture, crteži, 2000-20015.“ Izdao je sedam grafičkih mapa, od kojih posljednju pod nazivom „Nebo nad našim voćnjakom“ 2017. godine. Hrvatska televizija 2000.godine o njemu je snimila dokumentarni film „Početak i umjetničko djelo“, kao i TV-izložbu, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica i BMG izdali su mu 2003. godine likovnu monografiju „Dražen Trogrlić – život i djelo“ (autorica: Mladenka Šolman). Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Djelovao je kao član Zajednice samostalnih umjetnika od 1985. do 2006. godine, a od 2006. godine redovni je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izložba ELIZABETINO LJETO DRAŽENA TROGRLIĆA moći će se razgledati u MMC galeriji Grada Umaga, Trg Marije i Line, do 14.rujna 2018., u radno vrijeme galerije. Ulaz na izložbu je slobodan.

Sanja Benčić