Skip to content

Gradac, najveće mjesto Gornjeg Makarskog primorja

Na samom kraju Makarske rivijere (ili na početku, ako joj se priđe sa istoka) smjestio se Gradac, najveće mjesto Gornjeg Makarskog primorja, općinsko središte sa 3615 stanovnika

Stanovnici se osim tradicionalnog poljodjelstva, ribarstva i maslinarstva bave turizmom i ugostiteljstvom.
Prekrasna plaža Gornja vala, južno od luke, najduža na Makarskoj rivijeri privlači mnogobrojne turiste. Prvi hotel izgrađen je davne 1919. Danas osim privatnog smještaja u kućama, vilama i apartmanima u Gracu postoji nekoliko hotela visoke kategorije.

Danas je Gradac poznato turističko mjesto sa svim potrebnim ugostiteljskim i turističkim sadržajima, te brojnim načinima za opuštanje, odmor i rekreaciju.

Bogati arheološki nalazi govore o njegovoj prošlosti iz rimskog doba, srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana. Car K. Porfirogenet spominje srednjevjekovni grad Lapčanj (Labinac), a spominje ga i kralj ostoja 1417. Starodrevni Lapčan u 17. stoljeću mijenja svoj glavni obrambeni položaj i ime u Gradac. Sačuvani su i ostaci stare kule iz 16. stoljeća, a vrijedni su sakralni spomenici crkva Sv. Mihovila iz 19. stoljeća i crkva Sv.Ante na groblju iz 18.st.

makarskainfo.com, foto Booking.com

See also  Vukšić: Odluka suda je sramota hrvatskog pravosuđa