Skip to content

Palestinska tinejdžerica, simbol otpora, puštena iz zatvora

Palestinska tinejdžerica Ahed Tamimi, koja je postala simbol palestinskog otpora nakon što je objavljena snimka na kojoj se vidi kako udara izraelske vojnike, puštena je u nedjelju iz zatvora u kojemu je bila gotovo osam mjeseci, objavili su zatvorski dužnosnici

Glasnogovornik izraelskih zatvora Assaf Librati priopćio je da su Tamimi (17) i njezina majka Nariman, koja je također bila u zatvoru zbog tog incidenta, puštene i odvedene na Zapadnu obalu.

Palestinci ovu mladu djevojku smatraju simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji, dok je brojni Izraelci doživljavaju kao agitatoricu koja je namjerno provocirala izraelske vojnike pred kamerama.

Slučaj mlade Palestinke izazvao je brojne međunarodne kritike na račun Izraela i ponovno u središte pozornosti stavio pitanje odnosa prema mladim Palestincima na okupiranim područjima.

U prosincu 2017. velikom se brzinom među Palestincima raširio video na kojem se vidi kako tada 16-ogodišnja Ahed udara izraelske vojnike na prilazu njezinoj kući. Kratko nakon toga uhićena je i u svibnju osuđena na osmomjesečni zatvor.

Zatvorske vlasti pustile su je ranije iz zatvora iz administrativnih razloga, navodi se.

Njezin otac izjavio je prije nekoliko dana kako ne može dočekati da njegova supruga i kći budu oslobođene i da želi da se obitelj “vrati normalnom životu” te je zaustavio tjedne prosvjede protiv okupacije u Nabi Salehu, gdje su česti sukobi s izraelskim vojnicima.

Prema njegovim riječima, mlada Palestinka planira upisati fakultet i studirati pravo. hina, photo afp

See also  Zagreb se povukao, Ljubljana šuti