KAKO ODABRATI RIBU

Za razliku od zamrznute ribe i morskih plodova, kad biramo svježe, puno nam stvari prolazi kroz glavu. Pitamo se ima li riba žive u sebi, odakle dolazi, je li možda izlovljena

Poznato je da bismo trebali što češće konzumirati ribu i morske plodove zbog visokokvalitetnih bjelančevina, nutrijenata i masnih kiselina koji čuvaju zdravlje srca. Iako je riba sastavni dio mediteranske prehrane, Hrvati godišnje pojedu nešto više od 10 kg ribe, što je u odnosu na druge zemlje malo. Kad je riječ o ribi i morskim plodovima, SPAR-ova ribarnica dobro je opskrbljena pa se u dnevnoj ponudi može pronaći 30-ak različitih vrsta svježe morske ribe te velik izbor rakova, školjaka i mekušaca (orada, brancin, losos, tuna, kozice, škampi, skuša, dagnje…). Uz morsku, u ponudi je i slatkovodna riba, živi i svježi šaran, kao i pastrva. „Prilikom kupnje svježe ribe treba paziti na njezinu svježinu. Naime, takva riba ima svijetlu kožu, izbočene i bistre oči te škrge svijetle boje i neutralan miris“, kaže Željka Kelava, samostalni komercijalist za asortiman svježeg mesa, peradi i ribe u SPAR-u. Kupac može ribu naručiti telefonski ili osobno na odjelu SPAR-ove ribarnice, a s obzirom na to da se SPAR-ova ribarnica može pohvaliti velikim izborom ribe, važno je i otkud ona dolazi. SPAR u svom asortimanu ima ribu iz uzgoja i izlova. Riba iz uzgoja uglavnom je od dobavljača Cromaris, iz srednjeg Jadrana, zadarskog akvatorija i Istre ili je riječ o izlovu iz cijelog Jadrana. Ono što je važno spomenuti jest da SPAR svojim kupcima nudi mogućnost direktnog kontakta djelatnika ribarnice i narudžbu svježe i očišćene ribe kako bi im pružili što bolju i kvalitetniju uslugu. Telefonske brojeve ribarnica za narudžbe i čišćenje ribe i morskih plodova možete pronaći na stranici www.spar.hr, a uslugu čišćenja možete zatražiti i prilikom kupnje.

Čišćenje ribe

Ribu nakon kupnje treba odmah očistiti i pripremiti. Nikako se ne preporučuje ostaviti je neočišćenu do večeri, a pogotovo to nemojte činiti za ljetnih vrućina.

Filetiranje

Na plosnatoj ribi, poput lista, napravi se iza glave rez u obliku slova V (zarežite ribu sve do kostiju). Zatim je položite repom prema sebi te napravite rez po dužini. Pritom napravite rez kroz meso i kožu. Krenuvši od glave, vrh noža zabodite u procjep te okrenite oštricu tako da leži na kostima. Kratkim rezovima odvojite meso od kostiju. Ribu okrenite pa na isti način odvojite i drugi filet.

Oblu ribu, poput pastrve, lokarde i lubina, položite na bok i napravite dijagonalan rez uz glavu (zarežite do kostiju). Položite ribu repom prema sebi te napravite dublji rez po dužini, niz leđnu kost. Nožem položenim uz kosti odvojite filet kratkim rezovima. Ponovite postupak i s druge strane. SPAR, photo Rita E