Na sjednici Regionalne organizacije Slavonija Hrvatske seljačke stranke, koja okuplja haesesovce iz pet slavonskih županija, 13 od 15 članova odlučilo je zatražiti suspenziju predsjednika stranke Kreše Beljaka zbog, kako se navodi u zapisniku, “neprimjerene izjave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka prigodom dočeka hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva iz Rusije 16. srpnja 2018., kojom prilikom je svojom izjavom putem društvene mreže Twitter neprimjereno i tendenciozno okarakterizirao gosta naše reprezentacije fašistom pa time i hrvatsku nogometnu reprezentaciju”, piše Jutarnji list

Šteta ugledu

Zatražili smo suspenziju zbog nesagledive štete koju iz dana u dan čini predsjednik Beljak koji je uništio HSS, te je stoga odlučeno da se Predsjedništvu HSS-a podnese zahtjev za pokretanje postupka suspenzije protiv Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, temeljem Pravilnika o postupku zbog disciplinske odgovornosti, te da se pokrene stegovni postupak protiv predsjednika HSS-a Kreše Beljaka pa predlažemo Predsjedništvu HSS-a donošenje odluke o privremenom udaljenju iz stranke (suspenziji) pozivajući se na članak 3. Pravilnika o postupku zbog političke odgovornosti članova HSS-a.

Smatramo da je svojim izjavama, statusom na društvenim mrežama, nanio nemjerljivu štetu ugledu i političkim interesima HSS-a – rekao je za Jutarnji list član stranke koji je želio biti neimenovan jer je, kako kaže, Beljak svim članovima zaprijetio suspenzijom ako javno istupaju protiv njega.

Dugotrajni sukob

Uz Beljaka i Petin, HSS u Saboru ima još zastupnike Željka Lenarta, Mladena Madjera i Davora Vlaovića koji je na glasanju u Osijeku bio suzdržan oko suspenzije. Cijeli postupak pokrenuli su i inicirali članovi najveće općinske organizacije HSS-a iz Čepina.

Podsjetimo, otkako je došao na čelo HSS-a prije tri godine, iz HSS-a su istupili ili su isključeni iz stranke brojni dotad vodeći HSS-ovci: bivši predsjednik Branko Hrg, Nenad Matić, župani Darko Koren i Stjepan Kožić te europarlamentarka Marijana Petir.

slika Josip Trostmann

 

Leave a Reply