“Tražimo suspenziju Kreše Beljaka, radi nam štetu”

Na sjednici Regionalne organizacije Slavonija Hrvatske seljačke stranke, koja okuplja haesesovce iz pet slavonskih županija, 13 od 15 članova odlučilo je zatražiti suspenziju predsjednika stranke Kreše Beljaka zbog, kako se navodi u zapisniku, “neprimjerene izjave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka prigodom dočeka hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva iz Rusije 16. srpnja 2018., kojom prilikom je svojom izjavom putem društvene mreže Twitter neprimjereno i tendenciozno okarakterizirao gosta naše reprezentacije fašistom pa time i hrvatsku nogometnu reprezentaciju”, piše Jutarnji list

Šteta ugledu

Zatražili smo suspenziju zbog nesagledive štete koju iz dana u dan čini predsjednik Beljak koji je uništio HSS, te je stoga odlučeno da se Predsjedništvu HSS-a podnese zahtjev za pokretanje postupka suspenzije protiv Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, temeljem Pravilnika o postupku zbog disciplinske odgovornosti, te da se pokrene stegovni postupak protiv predsjednika HSS-a Kreše Beljaka pa predlažemo Predsjedništvu HSS-a donošenje odluke o privremenom udaljenju iz stranke (suspenziji) pozivajući se na članak 3. Pravilnika o postupku zbog političke odgovornosti članova HSS-a.

Smatramo da je svojim izjavama, statusom na društvenim mrežama, nanio nemjerljivu štetu ugledu i političkim interesima HSS-a – rekao je za Jutarnji list član stranke koji je želio biti neimenovan jer je, kako kaže, Beljak svim članovima zaprijetio suspenzijom ako javno istupaju protiv njega.

Dugotrajni sukob

Uz Beljaka i Petin, HSS u Saboru ima još zastupnike Željka Lenarta, Mladena Madjera i Davora Vlaovića koji je na glasanju u Osijeku bio suzdržan oko suspenzije. Cijeli postupak pokrenuli su i inicirali članovi najveće općinske organizacije HSS-a iz Čepina.

Podsjetimo, otkako je došao na čelo HSS-a prije tri godine, iz HSS-a su istupili ili su isključeni iz stranke brojni dotad vodeći HSS-ovci: bivši predsjednik Branko Hrg, Nenad Matić, župani Darko Koren i Stjepan Kožić te europarlamentarka Marijana Petir.

slika Josip Trostmann