Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom i tom prilikom izrazila zadovoljstvo nastavkom suradnje između Hrvatske i Albanije započete na samom početku stjecanja hrvatske neovisnosti te nadu u jačanje sveukupnih odnosa dviju zemalja, uključujući i suradnje između dva grada

Gradonačelnika Tirane izvijestila je da je u razgovorima s najvišim albanskim dužnosnicima fokus bio na jačanju bilateralnih odnosa i prilika za njihovo daljnje širenje. “Na buduće bilateralne odnose s Albanijom gledamo s optimizmom i entuzijazmom, a posebice se to odnosi na poboljšanje gospodarskih i trgovinskih veza između Hrvatske i Albanije”, kazala je Predsjednica.

Osvrnuvši se na suradnju između gradova, podsjetila je na sestrinske gradove Opatiju i Sarandu, Bjelovar i Berat, koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, te Lezhu i Kutinu. “Spremni smo dodatno osnažiti i suradnju među gradovima”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao i u svim dosadašnjim susretima tijekom trodnevnog državnog posjeta Albaniji, Predsjednica je istaknula doprinos albanske manjine hrvatskom društvu, uključujući i njihovu ulogu u Domovinskom ratu. “Vrlo smo ponosni na albansku manjinu u Hrvatskoj, na njihovo domoljublje, ponos i čast. Oni su primjer pozitivne i uspješne uključenosti jedne manjine u društvo i snažna su poveznica između naše dvije zemlje”, kazala je Predsjednica.

Gradonačelnik Tirane je kazao da je imao “sjajan” susret s hrvatskom Predsjednicom, a govoreći o procvatu Tirane posljednjih godina, kazao je da je Tirana “epicentar ekonomije, stanovništva i kulture i umjetnosti” i da ništa ne dolazi preko noći već se mora kontinuirano raditi. “Slično kao i Zagreb. Mislim da je sudbina malih nacija u tome da se okupljamo oko centara izvrsnosti i stoga su gradovi jednako važni kao i nacije”, kazao je gradonačelnik Veliaj.

“Vaša Predsjednica ne samo da to zna, njoj ne samo da je stalo već to u potpunosti razumije. Uručujući joj Ključeve grada, to je čast prema nekome koga smatramo jednim od nas. Nekome tko drži otvorena vrata naših gradova i država. Ona je promicala politiku otvorenih vrata regije i postala je glavna glasnogovornica našeg napretka prema putu u Europsku uniju, zagovornica svega što Balkan može biti i osoba koja snove pretače u projekte”, kazao je tiranski gradonačelnik Veliaj.

Preobrazbu Hrvatske tijekom pristupanja Europskoj uniji, ne kao destinaciju već putovanje, nazvao je “čudom” i dodao da Albanija pomno radi bilješke s tog putovanja. “Nadahnut sam vašim primjerom”, dodao je i istaknuo iznimno ‘liderstvo’ hrvatske Predsjednice. Podsjetio je koliko radi na promicanju Hrvatske, ne propustivši spomenuti uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Mislim da je ovaj trg iza nas vjerojatno bio druga najveća ‘fan zona’ nakon Zagreba”, kazao je gradonačelnik i dodao da je “sretan vidjeti svaki uspjeh u našoj regiji”.

“Hrvatska se pokazala tijekom rata, ali još više tijekom mira. Ljudi koji vole svoju zemlju u ratu i miru mogu napraviti čuda”, kazao je gradonačelnik Veliaj i istaknuo da je jedna takva uspješna priča utjecala na odluku Albanaca u inozemstvu da se vrate kući.

Posljednjeg dana državnog posjeta Albaniji predsjednica Grabar-Kitarović je položila vijenac za sve nacionalne heroje kod spomenika “Majke Albanije“ te posjetila grad Kruju. izvor predsjednica.hr