Skip to content

Najava predstavljanja monografije Ivo Kalina

Hrvatski muzej turizma poziva na predstavljanje monografije Ivo Kalina, u Opatiji, vila Angiolina, u utorak 24. srpnja 2018. s početkom u 11.30 sati

Na predstavljanju monografije posvećene umjetničkom radu i opusu umjetnika Ive Kaline govorit će: gradonačelnik grada Opatije g. Ivo Dujmić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma gđa Gabrijela Krmpotić Kos te urednici monografije: Berislav Valušek, Ervin Dubrović i Milan Bešlić. Monografija je realizirana sredstvima Grada Opatije i financijski podržana od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tri godine istraživanja, prikupljanja materijala i široke suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzejskih te galerijskih institucija, ali i brojnih privatnih kolekcionara i galerija, bile su potrebne za izradu ove raskošne likovne monografije. Hrvatski muzej turizma kao izdavač ovog vrijednog i nadasve značajnog izdavačkog pothvata nastavlja sa svojm bogatom tradicijom izdanja kojima se promovira Opatija, kultura i umjetnost u Opatiji.

Veliki hrvatski slikar Ivo Kalina (1925. – 1995.) pionir je hrvatske apstrakcije, sudionik bitnih promjena u umjetnosti, društvu i politici. On nije bio tek pasivni promatrač ili slučajni suputnik, već aktivni promicatelj vrijednosti i vrijednosnih sustava u koje je vjerovao. Kalinino djelo je i danas živo i aktualno i znači (i zrači) snagu izraza vremena u kojemu je stvarao, kao i izvanvremensku kategoriju koja je dijelom svake umjetnosti – ako ona to jest.

Kolaži, kaligrafije, apstrakcije, asocijativne apstrakcije, portreti, aktovi, pejzaži, vedute… posvjedočuju staru istinu o slikaru koji, ma koliko bio različit i bogat u tematici, ikonici ili slikopisu, uvijek slika samo jednu istu sliku. Jer Kalina je bio slikar trenutka, geste, zanosa, strasti i temperamenta. Osoba koja nije gradila sliku već ju je stvarala u dahu, bez priprema, bez kalkulacija i bez – straha.

mala retrospektiva
Zbirka priča vrhunskog umjetnika Dimitrija Popovića
Dimitrije Popović: Kratak život odrubljene glave Marko Hadjur Slikar, kip...11th May 2022
Šesnaesti merdijan - impresije o rukopisu 14. zbirke poezije Vesne Štulić
Uvodne pjesme zapljusnule su me strastvenom lirskom hermeneutikom maritimnog i ...09th Mar 2023