Neočekivani završetak veličanstvenog slavlja i koncerta s dočeka Vatrenih

Na opće zaprepaštenje, gase se svjetla i proslava dočeka i pobjede u potpunosti se prekida. Prema riječima svjedoka izbornik Dalić savjetuje Vatrenima da napuste binu, uz pozdrave organizatora s “Laku noć…”. HRT je cenzurirala i govor Zlatka Dalića 

Teško je opisati kakvo ja sreća i zajedništvo vladalo među hrvatskim narodom na jučerašnjem dočeku Vatrenih heroja na Trgu bana Jelačića. Hrvatski narod doživio je veliku sreću, vraćena mu je vjera i dostojanstvo kroz veličanstvenu atmosferu kojoj su doprinijeli i brojni Hrvati iz BiH i dijaspore.

Svi su htjeli biti dio toga prekrasnog i sretnog ozračja o kojim su se raspisali i strani mediji. Međutim, iznenada je došlo do prkida nastupa i koncerta. Situacija se povezuje sa zabranom sudjelovanja i nastpa hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona. Thompson se ipak uspio popeti na binu preko skela pozadi i uz pomoć ruku Vatrenih gdje je s nogometašima i oduševljenom publikom otpjevao pjesmu “Lijepa li si“.

Lijepa li si – Thompson na dočeku Vatrenih 2018.

Lijepa li si – Thompson na dočeku Vatrenih 2018.

Gepostet von Marko Perković Thompson am Montag, 16. Juli 2018

Prema želji Luke Modrića, najboljeg svjetskog nogometaša i ostalih Vatrenih,Thompson je htio otpjevati pjesmu “Geni kameni“. Međutim, organizatori im to nisu dopustili isključivanjem mikrofona, pa je Thompson dio pjesme “Geni kameni“ uz podršku Vatrenih i brojnih posjetitelja, djelomično otpjevao bez glazbene podloge. U tom trenutku, na opće zaprepaštenje, gase se i svjetla i proslava dočeka i pobjede u potpunosti se prekida. Prema riječima svjedoka izbornik Dalić savjetuje Vatrenima da napuste binu, uz pozdrave organizatora s “Laku noć…”.

Cenzuriran govor Zlatka Dalića

Podsjetimo, hrvatski izbornik Zlatko Dalić govorom u Zagrebu povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji posvetio je cijeloj Hrvatskoj, svim Hrvatima u BiH, svim Hrvatima u dijaspori i svim braniteljima.

Mi smo u Rusiji igrali za sebe, za svoje obitelji. Igrali smo za vas, za cijelu Hrvatsku. Za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini, za sve Hrvate u dijaspori i za naše branitelje. Jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove šahovnice, kazao je Dalić na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Ovaj govor u prijenosu i dočeku uživo čuli su milijuni Hrvata, ali HRT je navodno ubrzo cenzurirao dio o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i o braniteljima. Ukoliko se utvrdi istinitost ovog poteza, ova odluka još više začuđuje i zbog toga što je hrvatski izbornik Hrvat podrijetlom iz BiH – točnije iz Livna – a i brojni hrvatski reprezentativci korijene vuku iz Bosne i Hercegovine.

Na dočeku Vatrenih u Zagrebu su bili i brojni Hrvati iz cijele BiH, a zastave iz Hercegovine bile su izvješene na jednom od “udarnih” mjesta i uz pomoć interventnih policajaca na Trgu. (AkademijaArt, JabukaTV)

Video: Mario Bujanović

foto: JabukaTV