Trump stigao u Bruxelles

Sjedinjene Države i Europska unija jučer su vodile rat riječima oko pitanja izdvajanja za obranu, dan prije održavanja summita NATO-a u Bruxellesu kamo je sinoć stigao američki predsjednik Donald Trump

Trump, koji u Bruxellesu počinje europsku turneju koja uključuje dvodnevno sudjelovanje na summitu NATO-a, posjet Britaniji i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, uporno poziva europske saveznike da povećaju svoje izdatke za obranu.

Zemlje članice NATO-a dogovorile su da će izdvajati 2% BDP-a za obranu, što je cilj koji će ove godine vjerojatno dostići njih samo osam. Uz SAD, to su Velika Britanija, Grčka, Latvija, Estonija, Poljska, Litva i Rumunjska. Pripreme za odlazak u Europu. Prvi sastanak – NATO. SAD izdvaja mnogo puta više od bilo koje druge države da bi ih štitio. Nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima, napisao je Trump na Twitteru.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Many countries in NATO, which we are expected to defend, are not only short of their current commitment of 2% (which is low), but are also delinquent for many years in payments that have not been made. Will they reimburse the U.S.?

HRT, photo Ji-Sun Yoo