Smijenjeni predstojnik Klinike za neurokirurgiju riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Dinko Štimac ustvrdio je na konferenciji za novinstvo Živog zida, čiji je član, da je s te dužnosti smijenjen “čistom političkom odlukom”, kao rezultat pritiska osoba iz kruga HDZ-a i to zbog njegova upozoravanja na “nedopustivo loše ishode liječenja pacijenata na toj klinici”

Štimac je istaknuo da je u riječki KBC došao kao predstojnik Klinike za neurokirurgiju prije tri godine te da je od početka primijetio da su “kvaliteta rada i ishodi liječenja na niskoj razini” te je, kako je naveo, diskretno upozoravao na propuste. Prije tri mjeseca, rekao je, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori slao je dokumentaciju o tim propustima i konkretnim slučajevima, ali nitko nije ni tada reagirao.

“Slijedili su napadi članova HDZ-a ili njihovih mecena iz KBC-a na mene, koji su kulminirali optužbama za narušavanje međuljudskih odnosa, što je bio službeni razlog moje smjene”, rekao je Štimac i dodao da je u Živi zid ušao u ožujku jer je to jedina politička stranka koja se bori za pravdu, a od tog su trenutka napadi na njega iz HDZ-a postali još intenzivniji.

Na pitanje na koje je propuste i nedovoljno dobar rad u klinici upozoravao, Štimac je odgovorio kako mu liječnička struka ne dopušta da u javnosti govori o pojedinačnim slučajevima te da bi bilo koji podatak koji bi iznio pacijentima ili njihovim obiteljima mogao omogućiti da povežu činjenice i otkriju da se govori o njima. Svu dokumentaciju koju je slao ministarstvu i Hrvatskoj liječničkoj komori, rekao je, naknadno je dostavio Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci i Uskoku, tražeći da ispitaju je li tim postupcima kršen zakon.

Štimac je dodao kako je nakon smjene namjeravao otići iz riječkoga KBC-a i Hrvatske, ali su ga spriječila trojica specijalizanata neurokirugije, koji su najavili da će, učini li to, i oni otići iz riječkoga KBC-a. “Da o meni ne ovisi njihova sudbina, otišao bih ovog trena”, istaknuo je.

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da se ta politička stranka bori protiv klijentelizma i nepotizma u hrvatskome zdravstvenom sustavu jer se “vladajuće strukture predvođene HDZ-om obračunavaju sa strukom a u korist jataka, prijatelja i stranačkih poslušnika”.

Ustvrdio je da je Dinko Štimac zviždač unutar riječkoga KBC-a koji je institucijama prijavio nepravilnosti, a one još nisu reagirale. “Time je stao na žulj političkim podobnicima pa je smijenjen s mjesta predstojnika”, rekao je Sinčić.

Saborski zastupnik Živoga zida Ivan Pernar ocijenio je da je veliki dio bolničkog sustava u zemlji visoko politiziran te da napredovanje češće ovisi o političkoj podobnosti nego o stručnosti. Ovaj slučaj preslikava takvo stanje jer je Štimac nedvojbeno stručan i ima izvrsne rezultate u radu iza sebe te može raditi bilo gdje u svijetu.

Riječki KBC izvijestio je na upit Hine da je zaprimio nalaz i mišljenje Ministarstva zdravstva kao rezultat provedenog nadzora Zdravstvene inspekcije tog ministarstva u svibnju 2018. pa su slijedom zaključaka iz nalaza njegova mjerodavna tijela donijela odluku o razrješenju dosadašnjeg predstojnika Klinike za neurokirugiju i imenovanju novog obnašatelja te dužnosti kako bi se osigurao kontinuitet u radu.

“U odnosu na odluku o razrješenju, dosadašnji predstojnik Klinike za neurokirugiju ima pravo iskoristiti pravne lijekove i u roku je za njihovo podnošenje. Temeljem Zakona o radu i propisa o zaštiti osobnih podataka, nismo u mogućnosti niti smo ovlašteni iznijeti dodatne podatke o djelatniku i postupcima koji su u tijeku”, stoji u priopćenju riječkoga KBC-a. (Hina, slika S. Katić)

Leave a Reply