Skip to content

Tomislav Sentić i Grupa Sunce – glazbena priča / 160 foto!

Gledajući izvođača tijekom nastupa na pozornici, sportskom borilištu ili kakvim drugim svjetlima reflektora teško je sjetiti se da iza maske svakog “zabavljača” stoji jedna čitava životna priča s desecima preokreta, uspjeha i neuspjeha i iz njih stečene mudrosti

Svestrani glazbenik Tomislav Sentić

Tomislav Sentić rođen je 1959. godine u Čapljini u vrijeme stasanja urbane i rock and roll generacije u bivšoj državi. Ono što je počelo s prvom električnom gitarom, probama u garažama i svirkama po mladenačkim zabavama (igrankama) gdje su se dnevnicama tek pokrivali troškovi prijevoza i održavanja instrumenata, nastavilo se u srednjoj glazbenoj školi u Mostaru i ulaskom u ozbiljnije i profesionalnije vode. Danju truba i klavir u školi, uvečer električna solo i bas gitara u mostarskim hotelima i redovni ugovori o nastupanju.

Generacija koja se okupljala na zabavama po lokalnim domovima kulture počela je izlaziti na večere i plesnjake u hotele. Krajem 80-ih, razvoj elektronskih glazbenih instrumenata loše djeluje na velike sastave i pojavljuju se one-man bandovi gdje jedan klavijaturist na sintisajzeru uz pjevačicu/pjevača odradi sam cijeli nastup.

Sredinom 90-ih Tomislav Sentić formira prvu generaciju Grupe Sunce

Spletom više okolnosti, preseljenjem u Neum, raspadom dotadašnje grupe čiji je bio član i orijentacijom na hotelijersko-turističke svirke taj trend prati i Tomislav. Sredinom 90-ih formira i prvu generaciju Grupe Sunce, nazvana tako po istoimenom hotelu gdje je grupa često nastupala. U to vrijeme trendovi u organiziranju vjenčanja podižu se na visokoprofesionalne razine. Velike svadbe održavaju se u skupocjenim i ekskluzivnim svadbenim salonima specijalno namijenjenima u tu svrhu i na takvim događanjima sve češće okreće se i Grupa Sunce.

Tomislav se nakon garažnog rocka, srednje glazbene škole, hotelskih zabava, diplomiranja na mostarskoj glazbenoj akademiji profesionalno stabilizira u vlastitoj grupi i usmjerava na profesionalne nastupe od Dubrovnika na jugu čak do dalekog Kölna na sjeveru.

Danas već treća generacije Grupe Sunce u punom večernjem sastavu predvođena je Tomislavom na klavijaturama, uz pratnju mlade raznolike ekipe (od arhitekata do profesora engleskog jezika i matematike i fizike): Ivan na drugim klavijaturama, Martin na gitari i Andrea i Ivana za mikrofonom.

Važno je napomenuti i da su svi članovi banda bivši učenici Tomislava koji je nastavnik glazbene kulture u OŠ Neum.

Dnevni sastav Grupe Sunce akustičnog je karaktera i čine ga Tomislav na gitari, Ivan s harmonikom i Ante s kontrabasom.

Sumnja, trema i umor nestaju izlaskom na pozornicu

Besane noći, tisuće kilometara, cjelodnevne probe nisu nikada bacile ni mrvu sumnje u ljubav prema glazbi nijednom članu grupe. Svaka sumnja, strah, trema i umor nestaju izlaskom na pozornicu s početka priče, paljenjem svjetala reflektora i vikom i pjesmom zadovoljne publike.

I pjesma Tomislavova i njegove grupe Sunce, nastavlja se i dalje, prateći najljepše trenutke u životu mnogih, uveseljavajući ljude i donoseći trenutke radosti i bijega od ,ne uvijek tako vesele i raspjevane svakodnevice.

Uživali smo u čarobnom nastupu Tomislava Sentića i Grupe Sunce na otvaranju neumske ljetne turističke sezone 2018. Pogledajte galeriju 160 fotografija!