Skip to content

MIKS “Black Sails” 2018 – 4. Međunarodna izložba karikature u Sisku

U Gradskom muzeju Sisak, 29. lipnja otvorena je najveća svjetska ovogodišnja izložba karikature 4. MIKS “Black Sals” (Crna jedra)

Na ovogodišnji natječaj na temu gusara u Hrvatsku je pristiglo 2388 radova, od 885 autora iz čak 87 zemalja svijeta.

U posljednjih 5 godina (prema dostupnim podacima, a vjerojatno i duže) u svijetu karikature niti jedan festival (izložba, natječaj, okupljanje karikaturista) u konkurenciji od skoro 300 međunarodnih okupljanja karikaturista (koji se svake godine održavaju) nije okupio toliko karikaturista iz toliko zemlja na jednom mjestu.

Uspjeh MIKS-a još je značajniji ukoliko uzmemo u obzir da mi u Sisku nemamo (podršku) proračun, tradiciju, a niti logistiku na nivou ostalih sličnih događaja u svijetu karikature.

Iako smo i 2017. bili u samom vrhu svjetske karikature (neki od velikih svjetskih festivala nisu objavili svoje rezultate, te stoga ne možemo sa 100% sigurnosti tvrditi) među 1-3 najveća svjetska festivala ove smo godine imali nešto manju financijsku podršku. No to nam nije smetalo da budemo još bolji i veći!

Tim koji organizira i vodi sve poslove (od raspisivanja natječaja, marketinga, odnosa se medijima i autorima diljem svijeta, izradom svih vizuala, pa sve do dočeka gostiju (članova žirija) i nošenja kataloga u poštu (katalozi ih Hrvatske putuju u cijeli svijet) oko MIKS-a u Sisku sastoji se samo od dva čovjeka. Posao je to koji traje 9 mjeseci, a kojeg organizatori Helen i Nenad Ostojić rade profesionalno (rezultati govore sve) uz svoje poslove od koji zarađuju za život.

Najznačajnija svjetska okupljanja karikaturista imaju proračune između 50.000 i 100.000 eura), oni srednje kategorije između 25.000 i 50.000 eura. Proračun MIKS-a ove je godine iznosio 8.700 Eura.

MIKS čak niti u Hrvatskoj nije među prva 2 festivala karikatura što se tiče proračuna.

Pa ipak u odnosu na HUNA-a festival u Zagrebu kojeg podržava gradonačelnik grada Zagreba i Međunarodnu izložbu karikatura (koja ima daleko dužu tradiciju) ostvaruje nevjerojatne rezultate u svijetu karikature.

Usporedbe radi, ovogodišnja 23. Međunarodna izložba karikature u Zagrebu okupila je 357 autora iz 62 dvije zemlje svijeta i na natječaj zaprimila 778 radova.

Razlika između MIKS-a i MIKZ zaista je minimalna. Radi se o samo 528 autora.

Važno je istaknuti da je ove godine u istom terminu održavanja MIKS-a bilo još 10-tak drugih međunarodnih izložbi karikatura (Njemačka, Madžarska, Italija, Rumunjska, Portugal…pa čak i u Hrvatskoj (u suoorganizaciji Hrvatskog društva karikaturista) od kojih su neki imali daleko veći proračun (čitaj: izdašnijim nagradama).

Što uglavnom nije običaj u svijetu karikature.

2015. godine kad je MIKS održan po prvi put u terminu održavanja nije bilo niti jednog drugog međunarodnog natječaja karikatura.

Još je čudnije da se u zemlji (Hrvatskoj) u kojoj karikatura odavno nema mjesto koje zaslužuje (u umjetnosti) i u kojoj je izuzetno teško pronaći sredstva za održavanje izložbi karikatura već drugu godinu za redom organiziraju u isto vrijeme. Slučajnost ili ne? Zaključite sami.

U sklopu ovogodišnje izložbe odali smo počast jednom od najvećih hrvatskih karikaturista, Davoru Štambuku koji je preminuo ove godine.

Naravno izložbu MIKS prati tiskani katalog u kojem je nalazi 105 najboljih radova, koji su postavljeni na izložbi.

Ove godine MIKS po prvi put pored novčanih nagrada dodjeljuje i plakete (12x12cm) koje je dizajnirao Nenad Ostojić, a koje su izrađene u suradnji sa tvrtkom EuroFer iz Bosne i Hercegovine.

Nenad Ostojić