Skip to content

Washington Post: Trump nagovarao Macrona da izađe iz EU

Tijekom susreta u travnju u Bijeloj kući američki predsjednik Donald Trump nagovarao je francuskog kolegu Emmanuela Macron da napusti Europsku uniju i da zaključi bilateralni trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, prenosi u petak Washington Post

“Zašto ne odeš iz EU”, navodno je Trump upitao Macrona, francuskog čelnika koji je izabran upravo na temelju proeuropskog programa. Navodi se to u članku Washington Posta koji se poziva na izjave dvojice europskih dužnosnika.

Jedan diplomatski izvor je agenciji France presse potvrdio sadržaj tog razgovora. Trump mjesecima napada EU i ističe nepravedne trgovinske postupke, posebice u automobilskom sektoru.

“Jasno je da je Europska unija osnovana kako bi iskoristila Sjedinjene Države”, rekao je Trump u srijedu navečer na skupu u Sjevernoj Dakoti. Izabran pod sloganom “Amerika prva” Trump redovno napada multilateralne organizacije i NATO.

Tijekom nedavnog summita G7 u Kanadi rekao je svojim zapadnim kolegama da je Sjevernoatlanstki savez podjednako loš kao Alena, sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini. hina, slika Lucija Konda Labas