Plenković: U Hrvatskoj neće biti kontroliranih centara za prihvat migranata

U Hrvatskoj neće biti kontroliranih centara za prihvat migranata, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka drugog dana summita čelnika EU-a

Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

U zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni “u kontrolirane centre u državama članicama”. Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi.

Govorio je o tome u petak u Bruxellesu u izjavi medijima i hrvatski premijer Andrej Plenković. Poručio je da centara u Hrvatskoj neće biti.

“U Hrvatskoj ih uopće neće biti, bit će ih tamo gdje će pristajati brodovi. Što je smisao cijelog sastanka? Otkad kriza traje, na najvećem udaru su zemlje prvog prihvata – prvenstveno Grčka, Italija i Malta. Zemlje prvog prihvata htjele su veću solidarnost i dijeljenje s zemljama koje nisu prve. Zbog toga je cijeli taj paragraf dogovoren na temelju dobrovoljnog uključivanja. Zemlja koja želi prihvatiti dio, ima potrebne kapacitete može ih prihvatiti”, rekao je Plenković te još jednom naglasio da u Hrvatskoj neće biti kontroliranih centara.

“Ono što Hrvatska radi neovisno o ovome je da radi o svojim kapacitetima gdje bi primila mnigrante. Podići ćemo kapacitete za prihvat bez obzira na ovaj dogovor.

Ovo je zaista jedan dokument gdje su se pokušali pomiriti interesi svih, a oni su stvarno različiti. Što se tiče dogovora s Turskom, on je ključan. Ide druga tranša isplate, taj model se koristi kao primjer kako napraviti slične aranžmane sa zemljama Afrike”, rekao je.

Mi smo za prvu tranšu Turskoj dužni isplatiti 5,9 milijuna eura, a do sada smo prema obrocima platili više od četiri, kazao je Plenković: “Platit ćemo i sve ono što nas ide i u drugoj tranši i tu pokazujemo ozbiljnost”.

HINA / Slavko VUKADIN, slika Peter Paul Rubens/Nikolaus