Održana 51. Art kolonija Paradiso u Rabu

Sudjelovali  Clemens Beungkun Sou iz Južne Koreje, Razeea Mamode Ally Lindner iz Mauriciusa, Albertine Trichon iz Francuske, Marina Ranisavljev iz Srbije te Dijana Nazor, Sanja Jureško, Lucija Labaš i Hrvoje Marko Peruzović iz Hrvatske

Likovna kolonija Paradiso bilježi ove godine devetnaest ljeta uspješne organizatorske i izložbene djelatnosti apostrofirajući važnost umjetničkog djelovanja u predstavljanju i promociji vlastite zemlje.

Art kolonija Paradiso pažljivo je i promišljeno osmišljen i umjetnički angažiran projekt koji podrazumijeva razmjenu radnih i egzistencijalnih iskustava domaćih i stranih likovnih umjetnika povezujući tako i paralelno predstavljajući hrvatsku i inozemnu recentnu likovnu produkciju s ciljem da interakcijom raznorodnih likovnih izričaja umjetničkoj sceni pridruži jednu širu dimenziju – uključujući refleksije o iskustvima suvremene likovne umjetnosti, kroz do sada 50 okupljanja s više od 300 umjetnika iz 40 zemalja, ukazujući i na druge bitne segmente, poput njezine prezentacije kao neizostavnog dijela turističke ponude vlastite zemlje. Pa iako internacionalno orijentiran, ovaj umjetnički projekt obilježen je mjestom svog događanja, otokom i gradom Rabom, genius lociem koji svojim povijesno-arhitektonskim lokacijama, umjetničkim artefaktima i geo-kulturnom pozicijom markira suvremeni kulturni kontekst i ovakvim umjetničkim događajem kakav je Likovna kolonija Paradiso.

I ove godine djeluje kroz dva likovna saziva predstavljajući umjetnike iz Hrvatske i svijeta.

U ovogodišnjem prvom, 51. sazivu, koji se održavao od 20. do 26. lipnja sudjelovalo je osmero likovnih umjetnika iz pet zemalja: Clemens Beungkun Sou iz Južne Koreje, Razeea Mamode Ally Lindner iz Mauriciusa, Albertine Trichon iz Francuske, Marina Ranisavljev iz Srbije te Dijana Nazor, Sanja Jureško, Lucija Labaš i Hrvoje Marko Peruzović iz Hrvatske.

Iako ne toliko brojna sudionicima, rezultirala je bogatom likovnom produkcijom od gotovo tridesetak umjetničkih djela.

A prvi ovogodišnji saziv iznova je pokazao i ukazao, po 51. put, na jedinstvenost umjetnosti usprkos njezinoj različitosti u izričajima i medijima, na reakciju i komunikaciju. Na aktualnost i životnost umjetnosti, na nepomirljivost sa stečenim stanjem te na bogatstvo likovne produkcije unatoč epohalnoj krizi i na nastajanje novih ideja koje umjetnici afirmiraju svojim stvaranjem. Upravo i iz ovih pobuda galerija Makek-Paradiso kolonijom otvara svoja vrata umjetnicima povezujući ih i predstavljajući njihovu recentnu produkciju, potvrđujući globalno i jedinstveno djelovanje umjetnosti.

Art kolonija Paradiso kao zanimljiv i vrijedan likovni događaj završio je izložbom umjetničkih radova nastalih na prvom ovogodišnjem sazivu, otvorenom u ponedjeljak, 25. 6., u galeriji Makek-Paradiso u Rabu, a brojni turisti i ljubitelji umjetnosti moći će u njoj uživati sve do 14. rujna. 2018.

Sanda Stanaćev Bajzek, umjetnička voditeljica AKP