Japan izgubio od Poljske, ali zbog pravila “fair-playa” ide u drugi krug!

U utakmici zadnjeg kola H skupine Svjetskog prvenstva u Volgogradu su nogometaši Poljske slavili protiv Japan s 1:0 (1:0), ali su dalje prošli Japanci jer su u drugoj utakmici Kolumbijci s istim rezultatom pobijedili Senegal

Jedini gol na utakmici postigao je Jan Bednarek u 59. minuti.

Bila je to utakmica koja će se brzo zaboraviti, jer su već ranije ispali Poljaci uspjeli doći do počasne pobjede, a Japanci su minimalnim porazom prošli u osminu finala. Japan i Senegal su imali isti broj bodova i istu gol-razliku, međusobno su igrali 2:2, ali su dalje prošli Japanci jer su imali manje žutih kartona (4) od Senegalaca (6). To je prvi put u povijesti da neka ekipa prolazi zahvaljujući pravilu fair-playa.

U uspavanci u Volgogradu Japanci su od početka utakmice igrali na nulu, a kada su primili gol, samo su se čuvali da ne dobiju neki žuti karton.

Prvih pola sata se gotovo ništa nije događalo, a onda je u 32. minuti Grosicki pucao glavom, a japanski vratar krajnim naporom uspio obraniti taj udarac. To je bilo sve što se događalo u vrlo lošem prvom dijelu, a početkom drugog Poljaci su poveli. U 59. minuti na ubačaj Kurzawe iz slobodnog udarca iskosa natrčao je stoper Jan Bednarek i iz blizine pogodio japansku mrežu.

U 74. minuti Lewandowski s pet metara ne uspijeva zabiti, prebacio je gredu. U 81. minuti vratar Kawashima jedva brani udarac svog braniča Makina. Japanci su zadnjih desetak minuta igrali bez ikakvih ambicija, s obzirom da im je rezultat druge utamice išao na ruku, dok Poljaci nisu imali ambicija zabiti drugi gol. Zadnjih pet-šest minuta utakmice proteklo je u dodavanju japanskih obrambenih igrača. hrt, photo getty images