S Trga poručuju: Zabranite devastaciju, a ne slobodu govora

Pod nazivom “Skupština je ušutkana, budimo glasni na trgu!” na Trgu žrtava fašizma održano je protestno druženje Incijative Vratite magnoliju. 50-ak okupljenih građana i danas je izrazilo svoje nezadovoljstvo radovima na Meštrovićevom paviljonu

Na protestnom druženju govorili su i zastupnici oporbe čiji je prijedlog hitne obustave radova na spomenutom Trgu, gradonačelnik s koalicijskim partnerima povukao prošli četvrtak na skupštinskoj sjednici.

Trg žrtava fašizma je postao simbol otpora građana grada Zagreba ovakvom upravljanju. To je bila i točka dnevnog reda koju su skinuli bez rasprave i na taj način pokazali ne samo što misle o oporbi već i o građanima. Ovdje se događa devastacija jednog kulturnog dobra jednog povijesnog značaja. Očekujemo da se radovi zaustave, ali nismo nimalo optimistični, rekao je SDP-ov Matej Mišić.

Nakon povlačenja točke s dnevnog reda oporba je zagovornicom iz protesta šutjela. Iz Nove ljevice, Rada Borić dodala je kako se šutnja može tumačiti kao svojevrsan protest. Netko bi rekao da je ta šutnja bila protestna, ali dodatno valja reći da svjedočimo da npr. gospođu Anu Lederer na 12 sjednica nismo ni čuli jer je šutila. Shvatili smo da se šutnjom postiže i pročelničko mjesto pa ćemo možda i mi šutnjom postići da prestane devastacija.

Prošlu srijedu održan je i Zbor građana na kojem su se gotovo jednoglasno građani složili da žele hitnu obustavu radova. Nakon Zbora i povučene točke u Skupštini, član vijeća gradske četvrti Donji grad, Robert Faber, najavio je da će vijeće poduzeti i druge korake. Vidjet ćemo može li vijeće napraviti još nekakav korak. Možda s nekakvom tužbom ili nečim sličnim, a za takvu stvar nam je bitna odluka Zbora jer nam na taj način to daje legitimitet.

Kako bi pokušali zaustaviti radove i iduće srijede okupit će se na spomenutom Trgu koji se uređuje kao prva faza realizacije projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti o kojem još uvijek, tvrde, ne znaju gotovo ništa. foto Marko Prpic/PIXSELL, Čarles Gržinić/radio-sljeme