Skip to content

Liječnici koncesionari u bijelom štrajku do daljnjega

Liječnici okupljeni u Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite kreću u bijeli štrajk. Odradit će samo posao unutar limita koji im plaća HZZO. Nezadovoljni su prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi se na Vladi trebao naći sutra. Drže ga diskriminirajućim, zbog čega će i prosvjedovati sutra ispred Banskih dvora

Lječnici će raditi, kažu, prema europskim pravilima. To znači 15 do 20 min za prvi pregeld, za kontrolni pregled 10 minuta, a hitni se bolensici primaju kao i uvijek, kaže specijalistica obiteljske medicine iz Osijeka Sanja Bekić. Pregledi će trajati dulje – a duže će biti i liste čekanja. “Mi smo uvijek i promtno izdavali liječničke potvrde i sve što je bolesnik zahtjevao isti dan, nastojeći ih ne naručivati ne formirati liste čekanja, u PZZ-u desetljećima to radimo, međutim na ovaj način to više dalje ne ide”, dodaje liječnica.

Liječnici sutra idu pred zgradu vlade kako bi prosvjedom izrazili svoje nezadovoljstvo. Ne bore se za bolje plaće nego za bolju odganizaciju, kaže Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a. Smatra kako je stanje u zdravstvu katastrofalno. Liječnika manjka, a pacijenata je sve više. Oni nezadovojni poručuju – diskriminirani smo, jer nemamo pravo izbora – raditi privatno ili u Domu zdravlja. Jedan od njihovih problema je i nasljeđivanje ordinacija.

U priopćenju iz Hrvatske liječničke komore ističu da su liječnici šokirani izmjenama koje je u Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti unio resosni ministar Milan Kujundžić. U udrugama su uvjereni da je ministar, koji se do sada zalagao za spomenute promjene, popustio pod političkim pritiskom jer se tako, kažu, želi dodvoriti županima koji žele kontrolirati tko će od liječnika moći ići u privatnike.

O Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zahtjevima liječnika primarne zdravstvene zaštite – koncesionara te kako je protekao prvi dan bijeloga štrajka u Temi dana govorili su državni tajnik u Ministarstvu zdravstva primarijus Željko Plazonić te specijalistica obiteljske medicine Ines Balint u ime KoHOM-a. Foto: Marko Jurinec/PIXSELL, HRT

See also  Ministar Beroš dao izjavu ispred KB Dubrava: Nije riječ o teškoj bolesti
mala retrospektiva