Španjolska i Portugal u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Nogometne reprezentacije Španjolske i Portugala plasirale su se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji iz skupine B, Španjolska je osvojila prvo mjesto u skupini zahvaljujući 2:2 (1-1) remiju protiv Maroka u Kalinjingradu, dok je Portugal završio kao drugi odigravši 1:1 (1:0) protiv Irana u Saransku

Španjolska i Portugal natjecanje u skupini okončali su sa po pe bodova, jednim više od trećeg Irana, dok je Maroko završio na posljednjem mjestu s jednim bodom. Vrlo dramatično je bilo u završnicama obje utakmice, Španjolska je do izjednačenja protiv Maroka stigla pregledom video-snimke nakon gola Iaga Aspasa u prvoj minuti sudačke nadoknade, dok je Iran protiv Portugala izjednačio u trećoj minuti nadoknade iz kaznenog udarca zbog igranja rukom, što je također dosuđeno pregledom snimke.

U dvoboju zadnjeg, 3. kola B skupine SP-a u Saransku su nogometaši Portugala i Irana odigrali 1:1 (1:0), a s tim rezultatom su u osminu finala prošli Portugalci.

Pogodak je za europskog prvaka Portugal, i to vrlo atraktivan, postigao Ricardo Quaresma u 45. minuti, a izjednačio je Karim Ansarifard iz penala u trećoj minuti sudačke nadoknade. Cristiano Ronaldo je u 53. minuti promašio kazneni udarac.

Portugalci još jednom prikazali neuvjerljivu igru, ali Iran se, usprkos velikom srcu i na trenutke odličnoj izvedbi, ipak pokazao nedoraslim da nanese štetu kvalitetnoj europskoj momčadi. No, Iranci su ipak mogli u završnici izbaciti Portugal, zabili su iz kaznenog udarca, a potom je minutu napadač Karim Taremi imao stopostotnu priliku, koju je promašio i smilovao se Portugalcima.

Ronaldo je ozbiljno zaprijetio već u trećoj minuti, pucao je jako, ali točno u iranskog vratara. Iranci su izdržali početni pritisak Portugalaca i u nastavku se odvijala ravnopravna bitka, ali bez prilika sve do 34. minute kada je Iranac Ezatolahi pucao glavom s pet metara, ali nedovoljno dobro da ugrozi vratara Patricia. U 45. minuti Portugal je poveo nakon što je Ricardo Quaresma odigrao dupli pas s Andre Silvom, a onda genijalnim udarcem “vanjskom felšom” pogodio suprotni kut iranskih vrata.

Portugal je osvojio drugo mjesto u skupini, iza Španjolske koja je igrala 2:2 s Marokom. U osmini finala Portugal igra s Urugvajem, a Španjolska ide na domaćina Rusiju. hrt, foto Reuters