Još jedna meni jako korisna stvar kod razumijevanja, shvaćanja i tumačenja osobnosti je da kada odredite kojoj vrsti temperamenta pripada neka osoba, možete joj se prilagoditi i tako u svoju korist “izvuči” neku situaciju. Pogledajte sljedeći primjer

Zaposlili ste se u novoj tvrtki i došli ste prvi dan na posao. Odmah uočavate da je šef skeptičan, sve podređene “gleda s visoka” te se pravi važan. Vidno nema povjerenje u vas i kao da vas pomalo ismijava. Sada nastupa vaše znanje govora tijela te razumijevanje osobnosti. Krenuli ste u akciju! Ulazite u šefov ured. Odmah uočavate kako se naginje od vas u svojoj direktorskoj stolici te stavlja ruke iznad glave što je inače znak da se osoba osjeća nadmoćno. Moguće je da će i ruke također staviti u šiljak što ukazuje na nadmoć. Pozdravlja vas “hladno”, te primjećujete kako tijekom razgovora upada u riječ i pravi se da sve zna. Ovo su sve obilježja temperamenta kolerika ( šefovi su većinom kolerici ), a kako ste to uočili, isto tako znate da je sa kolerikom jako korisno pričati o poslu. Vi počinjete priču u poslu, a isto ga tako pomalo puštate da vodi razgovor jer kolerici vole biti vođe i glavni. Ukoliko tijekom razgovora pokaže dlanove prema gore ili se nagne prema vama,a to su znakovi odobravanja, znate da ste na pravom putu. On će se osjećati sretno jer ste “slučajno” pogodili temu koju on obožava, i automatski mu postajete draži. Uspješno ste upotrijebili znanje govora tijela!

U ovom zanimljivom primjeru uvidjeli smo kako vam poznavanje osobnosti, zajedno sa govorom tijela, zaista može pomoći u životu bilo da se zbližavate sa šefom, prijateljem ili nekakvom, za vas, važnom osobom. Mogu vam reći iz osobnog iskustva da je to zaista korisno i da vam može puno pomoći. Nadam ste da ste barem malo uvidjeli prednosti poznavanja osobnosti, a više savjeta, te detaljno prolaženje kroz tipove temperamenata možete pratiti u sljedećim tekstovima.

, photo Damar Jati Pranandaru / Unsplash

Leave a Reply