Kako pripremiti voćni preljev za slastice

Jeste li se ikada pitali kako deserti u časopisima i na gastronomskim portalima uspijevaju izgledati toliko primamljivo? Tajna tog savršenog izgleda leži u detaljima, a jedan od njih su zasigurno…

…raznobojni voćni preljevi koji stvaraju kontraste i čine slastice još primamljivijima. Napravite voćni preljev po svom ukusu, spremite ga u teglicu pa njime ukrasite najdraži sladoled, torte, rožate, pudinge i palačinke ili zasladite pahuljice za doručak.

Postupak pripreme

Najpopularniji preljevi pripremaju se od bobičastog voća poput malina, borovnica, kupina, jagoda i ribizla, ali voćni preljev možemo napraviti od kojeg god voća želimo.

Prije pripreme preljeva od smrznutog voća, voće je potrebno odmrznuti bilo u mikrovalnoj ili na sobnoj temperaturi.

Slijedeći korak je usitnjavanje voća u blenderu, no ukoliko ipak želimo preljev s komadima primjerice od borovnica ili otkoštićenih višanja onda taj korak preskačemo. Sjemenke iz malina i kupina poželjno je ukloniti, no nije nužno. Uklanjamo ih tako da voćni pire protisnemo kroz cjedilo.

Osnovni sastojci za preljev su:

voda
šećer
limunov sok koji je zaslužan za očuvanje boje i za poželjnu kiselkastu notu
po potrebi kukuruzni škrob za ugušćivanje.
Različiti dodaci poput ruma, začina ili maslaca su svakako dobrodošli.

Eksperimentirajte sa sladilima

Preljeve ne moramo nužno sladiti dodatkom bijelog konzumnog šećera, već na raspolaganju imamo brojna sladila koja obogaćuju preljeve svojim aromama.

Primjerice, smeđi šećer ili javorov sirup odlično se slažu s breskvama i borovnicama, maline s agavinim sirupom, a za one koje paze da ne pretraju sa sladilima ili kalorijama – tu je stevija. Eksperimentirati se može i s miješanjem različitih vrsta voća i začina.

Mirja Jošić, ledo.hr