Fotografski natječaj: Biennale hrvatske mlade fotografije

Biennale hrvatske mlade fotografije je projekt studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, organiziran s ciljem afirmacije mladih hrvatskih fotografa, profesionalaca i amatera, te željom za promicanjem kvalitete nacionalne fotografske umjetnosti

TEMA : REFLEKSIJE

Biennale hrvatske mlade fotografije u ovogodišnjem četvrtom izdanju bavi se temom ”Refleksije”. U psihologiji i filozofiji refleksija je misaono, razumsko osvrtanje, razmišljanje i rasuđivanje, odnosno naknadno promišljanje zamijećenog osjetilnog sadržaja. Značajan je izvor znanja, spoznaje i razumijevanja svijeta oko sebe i sebe samoga.

Da bismo te spoznaje i zaključke prikazali svijetu najčešće koristimo riječi, no nas ovdje kao medij komunikacije zanima fotografija koja je postala dio našeg prezentiranja svakodnevnice, naše perceptivne kulture te naša navika. Ipak nije nešto samorazumljivo – ona je složen fenomen kojim se izražavamo i propitujemo svijet koji nas okružuje, prepričavamo nečije priče i iznosimo osobne doživljaje istog. Fotoaparat nam kao sredstvo izražavanja omogućuje da izdvajamo i obuhvaćamo ono što smatramo bitnim,a sama fotografija je finalni rezultat promišljanja.

Umjetnost je refleksija vremena i društva u kojem živimo. Teme koje najčešće propitkuje su refleksija kulture, politike, ekonomije, trendova, masovnih medija i raznih ideologija na društvo. Tema može podrazumjevati refleksiju istog tog društva na pojedinca, te se u konačnici odnositi na autorefleksiju. I sama fotografija, kao posrednik između onoga koji je ispred i onoga što je iza objektiva, uvijek je svojevrsna refleksija trenutka. U formalnom smislu refleksija se može odnositi i na estetske motive vezane uz odraze.

Ovim putem pozivamo autore da se kroz prizmu refleksija izraze na njima adekvatan način te da, uživajući potpunu umjetničku slobodu u odabiru motiva, puste mašti na volju!

Pravilnik o tijeku i održavanju likovne manifestacije: IV. Biennale hrvatske mlade fotografije

Fotografije se šalju putem adrese natjecajbhmf2018@gmail.com. Natječaj je otvoren od 1. lipnja do 1. rujna 2018. godine, a sudjelovati mogu isključivo građani Republike Hrvatske u dobi od 18 do 30 godina starosti. Organizatori manifestacije zaprimiti će radove koji odgovaraju kriterijima propisanim pravilnikom koji se nalazi u prilogu.

1. Opća načela

Likovna manifestacija IV. Biennale hrvatske mlade fotografije projekt je studenata s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. Uključuje natječaj za najbolja ostvarenja mladih hrvatskih fotografa koji se raspisuje javno i traje tri (3) mjeseca. Manifestacija se organizira s ciljem afirmacije mladih hrvatskih fotografa, profesionalaca i amatera, te željom za promicanjem kvalitete nacionalne fotografske umjetnosti.

2. Sudionici

Natječaju mogu pristupiti isključivo građani Republike Hrvatske.

Sudionici moraju pripadati dobnoj skupini od osamnaest do trideset (18 do 30) godina starosti.

Natječaju ne mogu pristupiti osobe koje su uključene u organizaciju manifestacije.

Nije potrebna stručna naobrazba na području umjetnosti ili fotografije.

3. Pravila prijave na natječaj:

Prijaviti se može najviše 5 fotografija koje mogu i ne moraju biti međusobno povezane u jedinstven ciklus.

Poželjan minimum kvalitete fotografija poslanih digitalnim putem iznosi 300dpi, a minimalni format 900×1200.

Fotografije ne smiju biti obilježene vodenim žigovima ili bilo kakvom vrstom potpisa i oznaka.

Uz fotografije obavezno priložiti :
Kratku autobiografiju (100-200 riječi, broj riječi nije fiksan)

Kratki statement o priloženim fotografijama, odnosno objašnjenje vlastitog koncepta.

Statement će biti izložen uz fotografije stoga inzistiramo na ispravnoj gramatičkoj strukturi teksta.

Sudionici su oslobođeni svih financijskih izdataka (print fotografija i statementa).

Fotografije se šalju u digitalnom formatu na e-mail adresu:

natjecajbhmf2018@gmail.com

Rok za slanje fotografija je do 1. rujna 2018. godine.

Slanjem fotografija autori pristaju na kasniju aukcijsku prodaju printanih fotografija s naglaskom na to da će sva sredstva biti preusmjerena u Dječiji vrtić Latica za djecu s poteškoćama u razvoju.

Organizatori manifestacije evidentirati će sve zaprimljene radove koji odgovaraju kriterijima propisanim ovim Pravilnikom.

Print fotografije izraditi će grafički studio Grafikart čiji su troškovi subvencionirani od strane Studentskog zbora Sveučiliša u Zadru.

4. Žiriranje

Stručni žiri: Sandra Vitaljić, Tjaša Kalkan, Ana Kovačić, Karla Lebhaft i Bojan Mrđenović

Autori fotografija odabranih žiriranjem bit će obaviješteni o izboru 10 dana nakon završetka natječaja.

Pri izboru radova stručni žiri rukovodit će se prvenstveno kvalitetom, ali i zastupljenošću raznih tipova fotografskih izražavanja.

5. Autorska prava

Organizatori se obvezuju na štićenje autorskih prava sudionika.

Svaka izložena fotografija biti će popraćena legendom i statementom te se neće replicirati u bilo koje svrhe osim izlaganja na IV. Biennaleu hrvatske mlade fotografije.

6. Izložba

Fotografije odabrane žiriranjem bit će izložene u izložbenim prostorijama Kapetanove kule u Zadru u trajanju od 10 dana (5.10. – 15.10.2018)

Izložbu će pratiti digitalizirani i printani katalog, opremljen odabranim izloženim radovima i biografijama autora.

7. Nagrađivanje najboljih radova

Nagrađena će biti prva tri rada po izboru stručnog žirija.

Nagrade će biti izručene u obliku fotografske opreme ili vaučera.

Prve tri nagrade po izboru stručnog žirija uključuju organizaciju zajedničke izložbe u vidu “Izložbe pobjednika” tijekom 2019. godine.

8. Putujuća izložba

Osim u Zadru, postoji mogućnost organiziranja putujuće izložbe u Splitu i Zagrebu oko čega će sudionici biti pravovremeno obavješteni.

9. Aukcija izloženih radova

Izloženi radovi biti će prodavani na aukciji organiziranoj u humanitarne svrhe. Ove godine sva sredstva biti će dodjeljena zadarskom Dječijem vrtiću Latica za djecu s teškoćama u razvoju.

10. Prijelazne i završne odredbe