Amerikanci žele kupiti INA-u

Velika kompanija poslala konkretnu ponudu Plenkoviću: Želimo preuzeti ulogu strateškog investitora i partnera u vašoj naftnoj industriji

Otprilike deset mjeseci nakon što je Igor Sečin, prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft i jedan od najbližih suradnika tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina, javno iskazao interes za preuzimanje udjela koji mađarski MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, na adresu hrvatske Vlade stigla je još jedna ponuda. Ali ovaj put s druge strane Atlantika, prenosi Novac.hr.
Jutarnji list u posjedu je pisma koje je početkom ožujka hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputila američka kompanija Castleton Commodities International (CCI) u kojem se izražava službeni interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u Ini. U pismu koje potpisuje jedan od predsjednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi “CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora: kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerade sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa”.
Iako u pismu nije precizirano koliki bi udjel u Ini američka tvrtka željela preuzeti, važno je napomenuti da Zichichi vrlo izričito Vladi nudi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako i navodi da tvrtka u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjeg proširenja, s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka.

Ukratko, radi se o ozbiljnoj i iznenađujuće konkretnoj ponudi, koja će sasvim sigurno dodatno dinamizirati proces potrage za novim strateškim partnerom u Ini koji je Vlada počela u ožujku odabirom konzultanata za taj proces. Pritom ne treba zanemariti ni geopolitičke implacije.
Naime, otkad je Rosnjeft iskazao interes za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj nisu skrivali svoje protivljenje mogućnosti da kompanija u većinskom vlasništvu ruske države uđe u vlasničku strukturu hrvatske nacionalne naftne kompanije. Pritom je još bivša veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u studenome prošle godine ustvrdila kako je jedna “zapadna kompanija zainteresirana za Inu”, a novi ambasador Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa izričito je poručio da “ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske”.

S obzirom na to da je otprilike u to vrijeme u Vladu pristiglo i pismo CCI-a, mnogi će sada vidjeti korelaciju između američkih diplomatskih i gospodarskih djelovanja. Ipak, zasad ne postoje dokazi da ta veza postoji, dapače nepoznato je da li je hrvatska Vlada uopće ikako reagirala na ponudu američke tvrtke i poziv za sastankom. Iz CCI-eve središnjice u Kaliforniji na pismene upite Jutarnjeg lista nisu reagirali, a iz hrvatske Vlade tek su potvrdili primitak pisma, ne odgovarajući izričito na pitanje jesu li uspostavljeni daljnji kontakti s predstavnicima CCI-a. Ipak, mimo tih geopolitičkih aspekata koji su dosad dominirali javnom diskusijom oko budućnosti Ine, ključno pitanje vezano za ponudu CCI-a zapravo jest bi li ta tvrtka kao strateški partner Ine mogla osigurati kvalitetan budući razvoj hrvatske kompanije.

Tu, barem bez detaljnijih informacija o planovima koje Amerikanci imaju, postoji cijeli niz otvorenih pitanja. Jer, za razliku od MOL-a ili Rosnjefta koje su – poput Ine – vertikalno integrirane naftne kompanije, CCI je tvrtka fokusirana prvenstveno na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama. Tvrtka je nastala kao podružnica za energetski biznis Louis Dreyfus Grupe, inače jedne od najvećih trgovačkih tvrtki na svijetu sa 160-godišnjom tradicijom. Krajem 2012. tu tvrtku – pod nazivom Louis Dreyfus Highbridge Energy – otkupili su njezini menadžeri te skupina uglednih američkih financijskih investitora. Među njima su neki od vrlo poznatih igrača s Wall Streeta. novac.jutarnji.hr