Skip to content

Svečano otvorena jubilarna Umjetnička kolonija u Neumu

U velikoj dvorani hotela Zenit u Neumu svečano i po 20. put otvorena je Umjetnička kolonija Neum. Uzvanike je pozdravio  i zaželio im dobrodošlicu načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, a o kontiuitetu rada kolonije govorio je njen umjetnički voditelj prof. Stanko Špoljarić uz izvrsni nastup HKUD-a “Linđo” iz Neuma

Godina za godinom, a mi smo još uvijek tu, svaku godinu za redom i došli smo do jubilarne 20. umjetničke kolonije. Pozdravljamo sve prisutne koji su nam vjerni godinama kao i one koji su po prvi put na našoj koloniji. Hvala vam što ulažete svoje vrijeme i svoj trud da bi likovna kolonija bila posebna, poseban spoj ljepote i umjetnosti prikazan na platnima, posebna spona nečega većeg i od same umjetnosti, duha zajedništva i uzajamnog uvažavanja. Zahvaljujemo vam što sudjelujete na Umjetničkoj koloniji Neum, čije će postojanje, kao i uvijek opravdati vaša djela – tim riječima govorili su načelnik dr. Živko Matuško; umjetnički voditelj kolonije prof. prof. Stanko Špoljarić, Kristina Begušić, koordinatorica organizacije kolonije koja je prenijela pozdrave podrške dr. Ivice Puljića, ravnatelja Muzeja i galerije Neum.

Posebna čast otvranja jubilarne kolonije pripala je Stjepanu Katića koji se prisjetio nastanka tradicionalne manifestacije; don Blaža Ivande, prof. Ivana Bendera, dr. Ivice Puljića, prof. Stanka Špoljarića, gosp. Miše Matića, gosp. Slavka Katića i drugih…

Voditeljica kroz program bila je Agneza Katić, mlada članica HKUD-a “Linđo” iz Neuma.

Posebno bi zahvalili livanjskom slikaru Stipi Zoroji koji je svojom nazočnošću i umjetničkim radovima dao znatan doprinos koloniji kroz svih 20 godina postojanja – rekla je gospođa Begušić.

Svečani ton ovom značajnom događaju, kroz program otvaranja, dao je veličanstveni nastup HKUD-a “Linđo”  iz Neuma pod vodstvom Zlatka Glavinića.

Na jubilarnoj Umjetničkoj koloniji Neum sudjeluju slikarice i slikari iz Hrvatske i BiH: Ivana Ćavar, Marija Galić, Luce Đuraš, Edo Unković, Jure Jovica, Branka Kopeti, Ana Cerovski, Hrvoje Marko Peruzović, Julijana Raič, Neven Jakovljević, Miro Stamatović, Goran Milinković, Stjepan Katić i Stipo Zoroja.

 

 

Kristina Begušić, foto Hrvoje Marko Peruzović