Pobjeda na međunarodnom plesnom natjecanju – plesačice prkose gravitaciji

PLESNA SKUPINA IZ ZAGREBA KOJA PRKOSI GRAVITACIJI I OSVAJA NAGRADE

Na sceni je 11 plesačica. Većinu vremena provode u zraku uopće ne dotičući pod. Na sceni su također i dvije okomite šipke od nehrđajućeg čelika. Ako vam ovo sve zvuči poznato, već ste prepoznali da se radi o plesu na šipci – pole danceu.

Prošlog vikenda u Zadru održano je međunarodno natjecanje u plesu na šipci – pole danceu;  International Pole Show Art Championship (IPSAC). Na natjecanju je sudjelovalo preko 60 natjecatelja iz 13 zemalja u 9 kategorija koji su kroz više od 40 točaka pokazali svoje umijeće na šipci, a pobjednike su izabrale međunarodno priznate sutkinje.

Pole dance se tokom prošlih desetljeća razvio u vrstu plesa, rekreacije, sporta i izvedbene umjetnosti koja se izvodi na vertikalnoj šipci. Kombiniranjem raznih plesnih stilova, od baleta i suvremenog plesa do hip hopa i break dancea, te joge, akrobatike i gimnastike, pole dance je postao oblik izrazito popularne rekreacije. Iako u Hrvatskoj, ali i u svijetu, šira populacija nije još potpuno upoznata s psihofizičkom zahtjevnošću pole dancea, njegova popularnost nastavlja rasti. Tome svjedoči i činjenica da se svake godine diljem svijeta održavaju razna profesionalna i amaterska natjecanja i eventi.

Uz mnogo izvrsnih izvedbi na natjecanju – i to u kategorijama djeca, žene, muškarci, parovi i grupe – posebnu pažnju privukla je pole dance grupa Aerials iz zagrebačkog Sportvizija Pole Dance studija. Grupa Aerials osvojila je prvo mjesto u kategoriji Grupe uz drugi najveći broj bodova na cijelom natjecanju, a uz to su koreografkinje grupe – Ana Goja i Nina Horvat – osvojile i nagradu za najbolju koreografiju na razini cijelog natjecanja.

Grupa Aerials oformljena je 2014. godine, a  trenutno broji 11 članica. Neke od članica osvajačice su  medalja u individualnim kategorijama, ali ovo im je bilo prvo zajedničko grupno natjecanje. Sastav Aerialsica je raznolik: u rasponu od više od 10 godina dobne razlike nalaze se fizičarka, nutricionistkinja, dizajnerica, medicinska sestra, dramaturginja, voditeljica ureda, programerka, novinarka, psihologinja, lingvistkinja i kemičarka– a sve ih povezuje ljubav prema pole danceu i zajedničkom treniranju.

Aerialsice plešu koreografije različitih stilova, te gostuju na manifestacijama i eventima, a same kažu da najviše uživaju u zadovoljstvu publike nakon dobrog showa.  Razgovarali smo s nekim od članica Aerialsa – u nastavku pročitajte kako su se provele u Zadru! ☺
Ako grupu Aerials želite unajmiti za vaše događanje možete im se obratiti na mail aerialspoledance@gmail.com.

International Pole Show Art natjecanje se održava petu godinu za redom, a organizator natjecanja je udruga za promicanje izvedbene umjetnosti ‘Studio I’ iz Zadra. Ostale pobjednike i informacije o natjecanju pogledajte ovdje.

INTERVJU AERIALS

  • Vaše plesačice nastupale su u grupi – da li je to uobičajeno u pole danceu?

Ana: Zapravo i nije – grupni pole dance tek je u začetcima, a koliko znam mi smo bile prva pole dance grupa u Hrvatskoj. Natjecanja su se tek nedavno počela otvarati prema grupnim kategorijma – IPSAC je jedno od rijetkih koje prihvaća grupe.

  • Koliko ste se dugo spremale za natjecanje?

Nina: Na ovoj smo koreografiji zapravo radile više od godinu dana. Prvo smo ju (u nešto drugačijem sastavu) izvele na našem internom Showcaseu u Sportviziji. Kad smo odlučile da idemo na natjecanje puno je toga trebalo modificirati, što je zahtijevalo više vremena.

  • Kakvo iskustvo vam je bilo sudjelovati na natjecanju?

Margareta: Nezaboravno i predivno. Strah i tremu prije izlaska na stage zamijenili su totalna euforija i ponos kad sam čula pljesak i navijanje iz publike. Biti dio takvog tima zaista je privilegija!

Ana: Zajedničko spremanje i treniranje, putovanje, uzbuđenje, i na kraju vrhunac u nastupanju na velikoj sceni u HNK Zadar bilo je pravo oduševljenje. Divno je kad imaš mogućnost pokazati svoj rad na ovakvom natjecanju. A osvajanje prvog mjesta te nagrade za najbolju koreografiju bilo je trešnja na vrhu!  

  • U čemu ste najviše uživale?

Zrinka: U pripremama i međusobnom povezivanju koje je iz toga priozašlo, te naravno nastupu.

Animira: Najviše sam uživala u zadnjim pripremama s curama i pljesku zadovoljne publike. Poticajna atmosfera i podrška puno su mi značile u borbi s tremom. Pozitivna energija grupe bila je najljepši dio nastupa, a mislim da su i drugi to osjetili i pozdravili.

  • Što vam je bio najveći izazov?

Mia: Sam nastup pred publikom i natjecanje s ostalim prijavljenima bio je najveći izazov. Ovo je za nas 11 bilo sasvim jedno novo iskustvo – plesati na velikoj pozornici, uskladiti se i ovisiti o mnogim okolnostima – fizički i psihički vrlo je zahtjevno. Sve u svemu, ovo je još jedno nezaboravno iskustvo koje mi je drago da sam stekla i jedva čekam novo!

Elena: Najveći izazov je bio kako tremu i strah od izlaska na pozornicu koji su me sputavali pretvoriti u uzbuđenje, pozitivnu energiju i zaista uživanje u nastupu. Zadovoljna sam što sam uspjela u tome!

  • Što volite kod pole dancea?

Karmela: Volim tu posebnu energiju pole dancea. Taj osjećaj snage i moći kad svladam i uvježbam neki element i kažem sebi: WOW. To što mogu plesati i mijenjati stilove kako želim jer u pole danceu nema granica. Stalno se razvijaju novi stilovi, elementi i nikada ne može dosaditi. Pole dance je posebna zajednica prekrasnih ljudi.

Nikolina: Kod pole dancea volim što daje puno mogućnosti. Može se raditi solo, u grupi, sportski, exotic, lyrical i još puno drugih stilova. Zabavno mi je isprobavati sve vrste i otkrivati neku svoju mješavinu. Ali najljepši dio pole dancea su predivni ljudi koje sam upoznala.

  • Koji su planovi grupe Aerials za budućnost?

Nina: Prvo ćemo se zasluženo odmoriti, a na jesen idemo u nove radne pobjede. U idućoj sezoni planiramo napraviti nekoliko koreografija te sudjelovati na natjecanjima. Aerialsi su stvarno sjajna ekipa i nadam se da ćemo još dugo ostati na okupu.

  • Može li vas se unajmiti za vlastiti događaj?

Ana: Naravno! Može nas se unajmiti kao grupu, a nudimo i solo točke te točke u parovima. Može nas se kontaktirati na mail aerialspoledance@gmail.com.

Foto: Tina Kadoić, Marin Gospić