Zagreb domaćin 25. jubilarnog kongresa Svjetskog saveza liječnika katolika

25. jubilarni kongres Svjetskog saveza liječnika katolika (World Federation of Catholic Medical Associations – FIAMC) pod nazivom “Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si” održati će se u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja

Visoka pokroviteljica Kongresa je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović a počasni predsjednik Kongresa je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Najzaslužniji što će se jubilarni kongres FIAMC-a po prvi puta održati u Hrvatskoj su članovi Upravnog odbora FIAMC-a koji su u konkurenciji s ostalim državama izabrali Zagreb ukazavši povjerenje čelnicima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), njegovoj predsjednici prof. dr. sc. Ani Planinc Peraica  i prof. dr. sc. Jasenki  Markeljević,  članici Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika.

Jubilarni 25. kongres FIAMC-a održava se u godini kada se obilježava i 50. godišnjica objave Enciklike pape Pavla VI. „Humanae Vitae“ (Ljudski život) nastale sredinom ljeta 1968., koja je svojevrsni odgovor na relativizaciju svetosti i dostojanstva ljudskog života i prokreacije prouzročenu društvenim kretanjima 60-tih godina prošlog stoljeća.

Uz poziv i dnevni red kao moto kongresa otisnut je i citat pape Pavla VI. u kojem je istaknuo … uvažavamo liječnike i medicinsko osoblje koji iznad svakog ljudskog interesa najviše vrednuju vrhunske zahtjeve svog kršćanskog nauka i time ustrajavaju u promicanju svake prilike za rješenja koja su inspirirana vjerom i razumom …

Govoreći o domaćinstvu kongresa koje je ove godine pripalo Hrvatskoj, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević naglasila je važnost prepoznavanja identiteta Hrvatske u EU i identiteta katoličkih liječnika u kontekstu dominacije etičkog relativizma i transhumanizma u svijetu, zaštite dostojanstva ljudskog života od začeća do prirodne smrti i promicanja etičkih načela u medicini temeljenih na tradiciji Hipokratove zakletve i nauka Katoličke crkve.

Predstavljajući djelovanje HKLD-a, njegova predsjednica prof. dr. sc. Planinc Peraica kao temeljno načelo i poslanje ističe upravo zalaganje za kulturu života – život od začeća do smrti.

HKLD, ističe Peraica Planinc je stručna nevladina organizacija koja okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu u Hrvatskoj. Osnovani smo 16. veljače 1991. godine kao vjerska organizacija u krilu Katoličke crkve radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Ova načela članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, i zagovor svetog Luke Evanđeliste, zaštitnika liječnika, ističe Peraica Planinc.

HKLD je član i Europskog saveza katoličkih liječničkih udruga (Federation of European Medical Associations – FEAMC).

U ostvarenju ciljeva Društvo potiče etičko-moralnu, zdravstvenu i stručnu izobrazbu svojih članova prema zahtjevima vremena i nauku Katoličke crkve, u djelatnost zdravstva unosi i vlastitim primjerom svjedoči vrednote kršćanskog života, u postupku s bolesnim čovjekom njeguje duh istinskog služenja i poštovanja ljudske osobe, zauzima se za primjenu razumnih i najboljih postupaka u čuvanju zdravlja, sprečavanju, prepoznavanju i liječenju bolesti te oporavku bolesnika, brine se za dostojanstvo liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika kao i za dolične i sigurne uvjete rada u njihovu zvanju, svojim stručnim znanjem po pozivu služi učiteljstvu Crkve te promiče katoličke moralno-etičke stavove u medicinskoj znanosti i praksi. Društvo se ne bavi stranačkom politikom, sindikalnom djelatnošću ni djelatnostima s čisto materijalnim probicima, istaknula je prof. dr. sc. Planinc Peraica.

Više o organizaciji 25. kongresa FIMAC možete saznati na web stranicama društva i kongresa.