Objavljeni finalisti natječaja za kratku priču 17. FEKP-a

Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče poziva vas na otvorenje uz bukerovca Bena Okrija! Večeras, 27. 5. 2018., u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, pogledajte kratku plesnu fantaziju na priču Ben Okrija “U šetnji s ribom” i poslušajte proslavljenog autora kako govori o pričama koje je naslijedio pa ih iz rodne Nigerije unio u engleski jezik i svjetsku književnost

Ben Okri (Nigerija/UK, 1959) kaže da je kao pisac uvijek nastojao zarobiti sve odjednom, sve te misteriozne i predivne stvari koje nas čine ljudima, ali i one tragične, na transcendentalan način. Taj se pristup itekako osjeti i u njegovim kratkim pričama koje su često bajkovite, nježne i prepune boja, grebu vam po mozgu i prati vas osjećaj kao da ste ih negdje možda već čuli, ali zna vas odvući i na drugu stranu, onkraj čudovišnosti i ljudske okrutnosti. Okri bez problema kombinira magijski realizam, usmenu tradiciju i poeziju kako bi nam jasno prikazao svjetove koje inače samo on vidi.

Ovogodišnje izdanje FEKP-a posvećeno je Nasljeđu, temi koja se provlači kroz sve naše potrage. Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom? – pitanja su to koja u djelima sudionika ovogodišnjeg FEKP-a povezuju našu sadašnjost i našu budućnost, ono što živimo.

Objavljeni finalisti natječaja za kratku priču 17. FEKP-a

Na natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče ove godine prijavljeno je 265 priča s temom “Nasljeđe”.

Žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik), Ivan Jozić, Korana Serdarević i Andrija Škare za finale je odabrao 11 priča. Prve tri nagrade bit će proglašene na večernjem čitanju u utorak 29. svibnja od 20:30 sati, u polukružnoj dvorani Teatra &TD u Studentskom centru. 

Pobjednička priča bit će pročitana na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, a prva nagrada je dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji.

Naslovi priča koje su ušle u finale su (redom prijave):

 1. Hiraeth
 2. Dulcinela na konjaku
 3. Povijest sranja
 4. Nasljeđe
 5. U ime oca
 6. Ona koju čuvaš
 7. Poziv
 8. Šamrlek
 9. Posljednja Venecija
 10. Prozor s pogledom
 11. Pokopati majku

Čestitamo finalistima i finalisticama!

Pridružite se u Zagrebu i Rijeci na književnim događanjima!