Savjeti za prehranu školaraca

Prehrana školaraca poprima konture prehrane odraslih osoba, mijenjajući se iz dječje prehrane u uravnoteženu prehranu primjenjivu za sve generacije. Svim dobnim skupinama potrebni su isti nutrijenti – vitamini, minerali, ugljikohidrati, proteini, masti. Ono što se razlikuje u prehrani odraslih i djece je količina specifičnih nutrijenata

Važnost međuobroka
Dnevni unos hrane djeca bi trebala rasporediti na 4-5 manjih obroka. Pri tome valja imati na umu da se doručak ne smije zanemarivati.

Studija objavljena 2005. godine u časopisu Journal of the American Dietetic Association pokazala je da djeca koja doručkuju imaju manje problema sa kontrolom tjelesne mase, te su spremnija i sposobnija za izvršavanje dnevnih zadataka.

Također i međuobroci igraju vrlo važnu ulogu u zdravoj uravnoteženoj prehrani te bi trebali činiti sastavni dio dječje prehrane. Međuobroci osiguravaju stabilnu razinu glukoze, a time i koncentracije tijekom dana i sprječavaju osjećaj gladi.

Kvalitetan međuobrok čine primjerice mlijeko i mliječni proizvodi – jogurt (obični i probiotički), kefir ili mliječni desert s nižim udjelom masti. I sendvič može biti dobar primjer međuobroka ukoliko je napravljen od kvalitetnog integralnog kruha ili peciva u kombinaciji sa sirnim namazom, sirom, nemasnom šunkom i nekim povrćem.

Za djecu su posebno važne omega – 3 masne kiseline, a upravo je njihova prehrana često manjkava ovim dragocjenim masnoćama. Konzumacija plave ribe poput srdela, skuša, tune ili lososa se preporuča 2-3 puta tjedno.

Jedan od načina kako povećati unos plave ribe je konzumirati je i u međuobrocima. Primjerice, priprema namaza od svježe ili smrznute ribe je vrlo jednostavna. A posluži li se tako pripremljen namaz s integralnim krekerima, dvopekom ili prepečenim kruhom predstavlja uravnoteženi obrok koji zadovoljava potrebe za ugljikohidratima, proteinima i kvalitetnim masnoćama.

Između obroka preporučljivo je grickati komadiće sira, krekere napravljene od cjelovitog brašna, svježe voće te orašaste plodove (bademi, orasi, lješnjaci), sušeno voće i sjemenke (suncokreta i bučine sjemenke).

Praktične međuobroke čine i neki gotovi proizvodi poput muesli pločica od cjelovitih žitarica i biskvita s kremom na bazi mlijeka. Ponekad se može napraviti iznimka pa djetetu ponuditi voćni sladoled, puding ili nekoliko kockica čokolade, ali važno je da to ne postane pravilo jer su slatkiši vrlo visoko na popisu čimbenika pretilosti kod djece.

Recept

Riblja pašteta za mudre glavice

Sastojci

 • 225 g fileta smrznute ribe (npr. tuna, losos, bakalar ili oslić)
 • Pola manje mrkve
 • ¼ luka
 • Manja stabljika celera s listom
 • 2 zrna crnog papra
 • 1 lovorov list
 • 1 vrhom puna žlica kiselog vrhnja
 • 40 g sirnog namaza (sobne temeperature)
 • Sitno sjeckani peršinov list
 • 1 žlica naribanog luka
 • Sol i papar po želji

Priprema:

Prvih 5 sastojaka stavite u lonac sa malo vode i poširajte ribu 5-8 minuta. Kada je gotova, ribu ohladite, a zatim ju usitnite štapnim mikserom zajedno sa kiselim vrhnjem i sirnim namazom te peršinovim listom, lukom i začinite sa soli i paprom.

Izvor Ledo.hr, photo Gerhard Gellinger