Radimlja opominje, budućnosti ima

Na Radimlji i okolici je, prema dosadašnjim skromnim istraživanjima, procijenjeno da je stradalo oko 10.000 Hrvata katolika nakon Drugog svjetskog rata. Misno slavlje ove godine predvodio je don Ante Komadina

Kao i ranijih godina, i ove godine je 19. svibnja u subotu, održana Sveta misa za stradale Hrvate katolike nakon drugog svjetskog rata i poraća na Radimlji u Stocu. Misno slavlje je predvodio don Ante Komadina uz koncelebraciju velikog broja svećenika, dužnosnike susjednih općina, kao i dužnosnike ili njihove izaslanike sa svih razina vlasti iz reda hrvatskog naroda.

U prikladnoj propovjedi don Komadina je zgodnim primjerima spojio riječi Evanđelja sa tadašnjim i današnjim prilikama koje su često ljudima nerazumljive, pa čak teško nalaze odgovore i u vjerskom učenju. Hrvatski narod je prošao brojne neprilike za koje se odmah nije mogao vidjeti Božji naum. Na ta i druga pitanja veoma razumljivo je pronađen odgovor u Evanđeoskim porukama koje govore o ljubavi prema Bogu čovjeku i narodu.

Na Radimlji i okolici je, prema dosadašnjim skromnim istraživanjima, procijenjeno da je stradalo oko 10.000 Hrvata katolika nakon Drugog svjetskog rata. Stradalnici su bili sa prostora Hercegovine, Bosne, Dalmacije, a vjerojatno i drugih prostora. Ubijanja su bila do 1953. godine, a poznato je da je nekoliko osoba stradalo i kasnije od strane tadašnjih komunističkih vlasti.

Vodeći se mislima ove propovjedi, nema mjesta strahu u sadašnjosti i budućnosti uz pametan ljudski rad i Božju pomoć koja sigurno neće izostati.

Autor: Mirko Bošković

 

RADIMLJA – Hrvatski hercegovački Bleiburg