Biskvit je klasičan spužvasti, s notom limuna, prskan šećernim sirupom koji ne samo da doprinosi sočnosti, već i okusu. Krema od mascapone sira s Dolcelinim vanilija bourbon šećerom vjerojatno govori sama za sebe, uz to je brza i jednostavna za izradu

Biskvit (za torticu promjera 15 cm, ako radite standardnu veličine, uduplajte sastojke)
3 jaja
115 g Podravka glatkog brašna
105 g šećera
prstohvat soli
½ žličice naribane limunove korice
½ žličice Dolcela praška za pecivo

Šećerni sirup:
100 ml vode
100 g šećera

Mascarpone krema:
150 ml Dolcela šlag 5+
200 g mascarponea
2 Dolcela bourbon vanilija šećera

Žele od jagoda:
200 g jagoda
2 žlice šećera
1 vrećica Dolcela mljevene želatine
voda

Ukrašavanje:
šlag
jagode
cvijeće

1. Biskvit: Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte prstohvat soli, limunovu koricu i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i umješajte u smjesu. Biskvit stavite u namašćeni kalup kojemu ste dno obložili papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180C oko 30 min. Izvadite da se ohladi, zatim prerežite na 3 jednaka dijela.
2. Šećerni sirup: pomiješajte vodu i šećer i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi i dobijete smjesu malo rjeđu od konzistencije sirupa.
3. Mascarpone krema: Šlag izmiksajte, mascarpone posebno izmiksajte s vanilin šećerom. Na kraju pomiješajte šlag i mascarpone.
4. Žele od jagoda: Jagode izmiksajte u pire štapnim mikserom. Dodajte šećer i vodu tako da dobijete oko 400 ml smjese. Smjesu možete kratko prokuhati. Želatinu pripremite po uputama s vrećice pa dodajte smjesi.
5. Slaganje torte: na pladanj na kojemu ćete poslužiti tortu stavite prvi biskvit. Oko njega stavite obruč od kalupa u kojemu ste pekli tortu, a unutar obruča stavite traku od papira za pečenje. Biskvit premažite kistom šećernim sirupom. Na to ravnomjerno namažite polovicu želea od jagoda (s njim radite prije nego se potpuno želira i stegne), na žele premažite polovicu mascarpone kreme. Na to stavite drugi biskvit kojeg također poprskajtešećernim sirupom. Na njega ide drugi dio želea od jagoda i na to drugi dio kreme od mascarponea. Na kraju sve poklopite trećim biskvitom i ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stegne.
6. Kad se torta dovoljno ohladila i stisnula, pažljivo uklonite obruč i traku od papira za pečenje.
7. Izmiksajte malo šlaga i u tankom sloju premažite stranice i površinu torte – ako želite ovakav izgled torte. Ukrasite voćem i cvijećem te poslužite.

Izvor: bite-my-cake.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.